Följ med till Code Rood! Gemensam resa med buss


Efter fyra lyckade aktioner på tre år flyttar nu den tyska klimatmassaktionen Ende Gelände till grannlandet Nederländerna! Code Rood heter sommarens hetaste och största klimatmassaktion och den har Europas största fossilgasutvinnare i sikte. Aktionslägret startar 24 augusti och slutar 31. Huvudaktionen kommer att hållas den 28 och målet för den kommer vara infrastrukturen kring gasföretagen.

Ende Gelände Sweden, Klimatfronten, AG Hedvig och Ung Vänster Skåne reser gemensamt till Nederländerna. Tillsammans tar vi oss till Köpenhamn för att ansluta till de bokade bussarna som går därifrån på lördagen den 25 augusti klockan 10.00. Vi kommer tillbaka till Köpenhamn sent på kvällen den 30. Bussresan tur och retur mellan Köpenhamn och Groningen kostar bara 400 danska kronor, kostnad för resan över bron tillkommer.

Anmälning.

Bakgrund: Sedan sent 50-tal förser Groningenområdet Shell, Exxon och den holländska staten med fossilgas. Under Groningen finns enorma gasfyndigheter och utvinningen där är större än någon annanstans i Europa. Men utvinningen har en baksida. När bubblan av gas minskar till följd av utvinningen sjunker marken. Under de senaste decennierna har området utsatts för ett flertal jordbävningar – varje vecka. 100 000 hem har blivit förstörda och människor har blivit lämnade utan hem, pengar eller tro på en framtid. De boende i regionen har protesterat i flera år och försökt att få staten att lyssna på deras problem. Men utan någon framgång. Nu har de slagit sig ihop med klimataktivister som delar deras mål – att stänga ner de här klimatbovarna!

När: 25 augusti 2018 10:00 - 30 augusti 2018 23:00

Var: Groningen /

Arrangör: Ende Gelände Sweden, Code Rood, AG Hedvig, Klimatfronten, Ung Vänster Skåne, Fossilgasfällan