Klimatångest eller handlingskraft? Politikerdebatt med SNF


Sommaren som gått har gett de flesta anledning till att fundera över vad som händer med klimatet. Faktum är att den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet visar att frågorna "Förändringar i jordens klimat" och "Miljöförstöring" toppar listan på vad svenskarna oroar sig mest över. "Utrotning av växt och djurarter" och "Försämrad havsmiljö" hamnar även dom högt upp på listan. Något vi i Naturskyddsföreningen inte tycker speglats tillräckligt i offentliga politiska diskussioner eller i media.

För att råda bot på det bjuder vi in allmänhet och media till ett panelsamtal och en debatt om Göteborg, klimatet och de utmaningar som staden står inför. Vilka problem behöver lösas och hur kan vi skapa förändring? Vad vill Göteborgs politiker med sitt klimatarbete?

Moderator är Tomas Kåberger, professor vid Chalmers och ordförande för Renewable Energy Foundation i Tokyo och ledamot i Klimatpolitiska rådet. Han har tidigare arbetat i Beijing med en låg-kol industrialiseringsstrategi för Kina, varit gästprofessor vid Zhejiang universitetet och generaldirektör för Energimyndigheten i Sverige.

Representanter från Göteborgs politiska partier är i nuläget dessa: Centerpartiet - Rickard Nordin (Riksdagsman för Göteborgs valkrets, Klimat- & energipolitisk talesman för centerpartiet)

Demokraterna - Henrik Munck (bl.a. 1:e vice ordf i Trafiknämnden och stadsdelsordförande SDN Väst)

Feministiskt Initiativ - Louise Thörnqvist (Ersättare i Förbundsfullmäktige och Inköp & Upphandlingsnämnden)

Kristdemokraterna - Maria Berntsson (Ledamot Kommunfullmäktige)

Liberalerna - Axel Darvik (2:e vice ordförande i Miljö- & klimatnämnden, ledamot i kommunfullmäktige)

Miljöpartiet - Ulf Kamne (bl.a. Ledamot och 1:e vice ordf i kommunstyrelsen, ledamot i Göteborgs Internationella Miljöpris)

Moderaterna - David Josefsson (riksdagskandidat och som gruppledare i Miljönämnden i Västra Götalandsregionen)

Socialdemokraterna - Johan Büser (Riksdagsman för Göteborgs valkrets, tidigare vice ordförande i Miljö- och Klimatnämnden)

Sverigedemokraterna - Björn Tidland (ledamot i kommunfullmäktige)

Vägvalet - Göran Brink

Vänsterpartiet - Gertrud Ingelman (Ledamot i Trafiknämnden)

När: 21 augusti 2018 18:00 - 21 augusti 2018 21:00

Var: Folkets hus, sal Asperö. Järntorget / Göteborg

Arrangör: Naturskyddsföreningen Väst