Normkritiskt forum / Forum for Norm Critical Research


Forumet är ett populärvetenskapligt evenemang med föreläsningar, panelsamtal och workshops där fokus ligger på HBTQ- och normkritisk forskning. Vad skiljer Pride-rörelser åt i Europa? Vad kräver den svenska lagen för att du ska räknas som förälder? Hänger nationalitet och sexualitet ihop? Det och många andra frågor behandlas under en fullspäckad dag i samband med EuroPride.

During EuroPride 2018 the University of Gothenburg organises Forum for Norm Critical Research. The Forum is a popular science event where focus is on LGBTQ and norm critical research. What are the differences between Pride movements in Europe? Are there links between nationality and sexuality? How can the LGBTQ-community challenge homonationalism?

Program: 9.30-10.15 Pride Parades in Europe: between politics, party and visibility (panelsamtal på engelska). Mattias Wahlström, Associate Professor in Sociology, Magnus Wennerhag, Associate Professor in Sociology, Ulrika Westerlund former president Stockholm Pride and Kristine Garina president EPOA. Moderator Maria Jacobsson.

10.30-12.00 ”Det är inte ditt fel, det är inte din rätt” (workshop på svenska) OBS begränsat antal platser – hämta biljett i entrén innan, först till kvarn! Hanna af Ekström doktorand i Normkritisk design med fokus på funktionalitet och Mattias Gunnarsson Lektor i Design.

12.30-14.00 Homonationalism - in Sweden and Europe (presentation och samtal på engelska). Katharina Kehl, University of Gothenburg, Ov Cristian Norocel, Université Libre de Bruxelles and Anna-Maria Sörberg, author of Homonationalism. Organized by: The Swedish Secretariat for Gender Research

14.15-15.00 Vem är förälder? (föreläsning och frågestund på svenska). Erik Mägi, jurist och doktorand i civilrätt.

15.15-16.00 Body Acts Queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity (presentation på engelska). Maja Gunn, Professor in Craft.

16.15-17.00 Sexual Integration? (föreläsning och frågestund på engelska). Kristine Køhler Mortensen, postdoc multilanguage, migration and sexuality. Tommaso Milani, professor multilingualism.

17.15-18.00 Kvinnopar i kvinnorörelsen under första delen av 1900-talet (föreläsning och frågestund på svenska). Eva Borgström, Hanna Markusson Winkvist.

Fotoutställning, öppen den 13-17 aug kl. 8.30 - 16.00: Man måste inte vara blond & tjej!

När: 16 augusti 2018 09:30 - 16 augusti 2018 18:00

Var: HDK - Högskolan för design och konsthantverk Kristinelundsgatan 6-8 / Göteborg

Arrangör: Göteborgs universitet och University of Gothenburg