Mashrou' Leila - ett öppet queert indierockband från Libanon


Mashrou' Leila kämpar för jämlikhet I snart tio år har de med sina arabiska låttexter kämpat för kvinnors och HBTQ-personer rättigheter, och bland annat ifrågasatt polisbrutaliteten och klassamhället. Det libanesiska rockbandet Mashrou’ Leila vill sätta fokus på det moderna Mellanöstern, samtidigt som bandet får allt färre länder i området som de kan spela i.

– En stor del i varför vi började göra musik på arabiska var för att vi själva inte lyssnade på arabisk musik. Man satte på radion och det kändes supergeneriskt, superformbundet och superkonservativt. Det kändes inte som om det reflekterade hur vi levde, säger Hamed Sinno, sångare i Mashrou’ Leila.

Känslan av att inte känna igen sig i den moderna arabiska musiken förde för nio år sen samman de före detta design- och arkitekturstudenterna på Amerikanska universitetet i Beirut. Resultatet blev Mashrou’ Leila och texter om klasskamp, kvinnors rättigheter, polisbrutalitet och kärlek mellan män. Ämnen som kan skrämma bort somliga, men inte har gjort det.

När: 14 augusti 2018 22:00 - 14 augusti 2018 23:00

Var: Kungstorget / Stockholm

Arrangör: West Pride