Apelrydsseminariet Utbildning och Jämställdhet 2018!


Apelrydsseminariet firar 10-årsjubileum med tema Utbildning & Jämställdhet!

Medverkar gör bland andra Alice Bah Kuhnke, Agneta Stark, Anna Serner, Helena von Zweigbergk, Karin Olsson (Expressen Kultur) Eva Bonde (Historiskan) Elin Sundin (FATTA), Johanna Jaara Åstrand (ordf. Lärarförbundet Stockholm), Ulrika Kärnborg och många fler!

Hur kan utbildning verka som motgift mot populistiska, antifeministiska och antidemokratiska strömningar? Vad blir skolans roll i kölvattnet av #metoo? Utbildning lönar sig, men mest för män. Löneskillnaderna är som högst inom de yrken som kräver lång högskoleutbildning, hur kommer vi åt den ständiga nedvärderingen av kvinnors kompetens?

Det är några av frågorna som står i fokus under 10-årsjubileet av Apelrydsseminariet som anordnas den 10-11 augusti på Apelrydsskolan i Båstad.

Jubileeupplagan av Fredrika Bremer Förbundets årliga seminarium har tema Utbildning och Jämställdhet och inleds med ett anförande av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Tvådagarskonferensen består av spännande föreläsningar och seminarier, festmåltid, kulturinslag och underhållning.

Lena Johansson: Utbildning lönar sig – men mest för män Löneskillnaderna är som störst inom de yrken som kräver lång högskoleutbildning, hur kommer vi åt den ständiga nedvärderingen av kvinnors kompetens? Hör Lena Johansson presentera delar av rapporten ”Samma yrke – olika lön” som visar på sambanden mellan högre utbildning och ökade löneskillnader. Lena är expert på jämställdhetsstatistik med en bakgrund från Statistiska centralbyrån och regeringskansliet. Hon har medverkat i en mängd statliga utredningar och författat skrifter om jämställda löner. Hon har också utvecklat indikatorerna som används för att följa upp jämställdhetspolitiken.

Emma Leijnse: Fördel kvinna I större delen av västvärlden har kvinnornas utbildningsnivå passerat männens. Det skiftet påverkar vårt samhälle på alla nivåer. Vad blir resultatet när alla jobb kräver utbildning men en växande grupp unga män inte klarar sig genom grundskolan? Vad händer med glesbygden när flickorna flyttar därifrån för att plugga medan pojkarna stannar kvar? Vad händer med familjen när kvinnorna kräver män som tar ansvar för hem och barn? Emma Leijnse är författare och journalist med fokus på utbildningsfrågor. 2017 skrev hon boken ”Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolutionen”. Boken är en berättelse om klass, våld, kön, utanförskap, självkänsla, familjelängtan och världsfred.

Quiz med Historiskan! Historiskan är en självständig historietidning som ges ut av Systerskapet AB. Den utkommer med fyra välmatade nummer per år och erbjuder en motvikt till den manliga historieskrivningen genom att sätta historiens kvinnor i fokus. På Apelrydsseminariet deltar Eva Bonde, chefredaktör på Historiskan, med ett fullspäckat quiz! Sätt dina historiekunskaper på prov och tävla om finfina priser!

Kristina Henkel: 100 möjligheter istället för 2 – jämställdhet för små barn Kristina Henkel från Olika förlag berättar om hur vi kan arbeta med jämställdhet med barn med hjälp av känslor, gränser, böcker och normkreativitet. Kristina har bland annat skrivit boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2.

Metoo i skolan

Höstens #metoo-upprop tog sig även in i skolans värld. Under uppropen #tystiklassen och #ickegodkänt avslöjades sexuella trakasserier och övergrepp i skolans värld. Vilka åtgärder krävs i kölvattnet av #metoo och hur ska vi arbeta för en skola som genomsyras av en samtyckeskultur? Hur kan arbete med normer och genus för riktigt små barn leda till förändring? Hör företrädare från uppropen, Elin Sundin från Fatta som drivit kampanjen Samtycke i skolan och Kristina Henkel i ett panelsamtal med fokus på #metoo i skolan.

När: 10 augusti 2018 11:00 - 11 augusti 2018 14:00

Var: Apelrydsskolan Kattviksvägen 207 / Båstad

Arrangör: Fredrika Bremer Förbundet