Nakenakter. Agunbiade-Kolawole, Karlsson Rixon och Zorn


Aktstudier är en konstnärlig gestaltning av den nakna människokroppen. Motivet är en akt, vilket innebär att modellen utför en handling och intar en pose. Annica Karlsson Rixon återvänder till att arbeta med queergestaltning av kropp och identitet, bortom de konventionella könskategorierna.

På Thielska Galleriet visas en helt ny serie fotografiska självporträtt där hen själv agerar tillsammans med kollegan Mario Fjell framför kameran. Med gravallvar och lekfullhet framförs nakenakten på ett nytt och oförutsägbart sätt.

Diana Agunbiade-Kolawole experimenterar med den fotografiska processen och vill göra uppriktiga bilder av kroppen, som också åldras och förvandlas med tiden. Huden stryks in med kemiska vätskor, pressas mot det vita fotopappret och lämnar avtryck i naturlig storlek. Med sin egen kropp som konstnärligt material skapar Agunbiade-Kolawole bilder av fysisk närvaro utan linser, filter och bildmanipulationer.

Karlsson Rixon har botaniserat i Thielska Galleriets samlingar och gjort ett personligt urval bland Anders Zorns etsningar av nakna kvinnor. Tre teman stiger fram som ger nya ingångar till Zorns välbekanta bildvärld: den fotografiska blicken, farligt begär och lesbiska gemenskaper. Utställningen granskar och erbjuder nya perspektiv på nakenaktens tradition och konsthistoriska konventioner.

Curatorer: Annica Karlsson Rixon och Patrik Steorn

När: 15 juli 2018 12:00 - 23 september 2018 17:00

Var: Thielska Galleriet Sjötullsbacken 8 / Stockholm

Arrangör: Thielska Galleriet