Filmprogrammet Feministisk Festival 2018


Allt fritt inträde!

LÖRDAG 2/6

10:00-11:30

Folkets Bio Malmö presenterar:

KORTFILMSPROGRAM

GARBO OCH LENIN Regi: Jessica Laurén | Sverige 2018 |14 min | svenskt tal Greta Garbo och Vladimir Lenin träffas på PUB:s varuhus. De har båda förlorat en dröm. Det blir ett samtal som varar hela dagen medan de vandrar genom 10-talets Stockholm. En historisk fantasi i blandad teknik om två öden som korsas.

BUSSRESAN Regi: Sarah Gampel, Sverige 2018 | 14 minuter | engelskt tal | svensk text Sarah är inbjuden att visa sin film på en filmfestivalbuss i Israel. Hon hoppas på politiska diskussioner och gemenskap men varje gång hon tar upp ockupationen av Palestina tystnar samtalet. Istället pratar hon med sin döda pappa över en brusig telefonlinje.

3 STOLEN CAMERAS + regissörsamtal Regi: Råfilm | Sverige 2018 | 19 min | arabiskt tal | svensk text Videoaktivistgruppen Equipe Medias medlemmar kämpar för att kunna behålla sina kameror. De dokumenterar det marockanska kungadömets övergrepp i Afrikas sista koloni. Detta är en berättelse om att bryta absolut censur från ett område där marockanska staten lyckats att implementera en total media blockad. Obs! En av regissörerna är på plats för samtal efter filmen.

11:45-13:00

IFEMA presenterar:

GENDERBLEND

Regissör: Sophie Dros | Nederländerna 2017 | 67 min | holländskt tal | engelsk text

En berättelse om fem unga personer med skiftande könsidentiteter. Varje dag konfronteras de med normsamhället vi lever i och vetskapen om att vara annorlunda. De för alla sina egna kamper, med olika bakgrunder och drömmar men tillsammans berättar de en stark historia om acceptans och med åren har de byggt upp en grundad stolthet i att vara sig själva, att ta plats och inte huka eller forma sig efter omgivningens mallar och tycken. Sophie Dros har skapat en varm och öppensinnad dokumentär utan pekpinnar och stereotyper, med ett befriande ifrågasättande av vårt samhälles inbitna binära könsuppdelning och aversion mot variationer. Hur mycket man eller kvinna är du?

13:15-14:30

Palestinska filmdagar presenterar:

BORN IN 48

Regi: Ayed Nabaa | 2015 | 47 min |arabiskt, hebreiskt tal |engelsk text

Fem kvinnor, två israeliska och tre palestinska, alla födda 1948, det året då staten Israel bildades. Medan israelerna talar om Självständighetsdagen, talar palestinierna om Al-Nakba, den stora katastrofen. Genom kvinnornas berättelser får vi en inblick i kontrasterande konsekvenser och livsbetingelser till följd av de historiska skeendena 1948. Representanter från Palestinska filmdagar inleder och följer upp med frågestund.

15:00-17:00

FilmCentrum Syd presenterar:

WILD DOGS + regissörsbesök!

Regi: Elin Eriksson & Saga Gärde | Sverige 2018 | 75 min | OBS! Skånepremiär!

I en musikindustri styrd av män kämpar Popkollo för att tjejer och transpersoner ska kunna skapa fritt som producenter, på egna villkor. Bakom lyckta dörrar – dit inga killar äger tillträde – träffas etablerade och nya producenter, bland annat Robyn, Beatrice Eli, Ayesha Quraishi, VAZ, Selen Özan, Caty Testad, Rojda Sahin och Barbara Chamoun. Wild Dogs gör upp med myten om den manliga producenten, och visar på en bransch i förändring. Filmen ramas in av Beata Bouchts illustrationer, animerade av Karin Drake.

Regissörerna kommer vara på plats för samtal och mingel! Mer info om detta kommer!


SÖNDAG 3/6

11:00-12:15

Folkets Bio Malmö presenterar:

KORTFILMSPROGRAM

KONSTNÄREN FÅR BARN Regi: Sanna Lenken | Sverige 2018 | 14 min | svenskt tal Det manliga geniet försvinner in i en annan värld av kreativitet och inspiration, sitter avskild från världen i dagar och värker fram den fulländande Konsten. Men vad händer med konstnären när hennes kropp helt plötsligt arbetar för någon annan, någon som är så mycket större än Konsten?

JUCK Regi: Olivia Kastebring, Julia Gumpert och Ulrika Bandeira |2018 | 14 min | svenskt tal JUCK är dansgruppen som 2013 slog igenom med en viral video där de tänjde på gränserna för hur den kvinnliga kroppen får uttrycka sig och ta plats. Sedan dess har de juckat världen över. I en film som pendlar mellan dokumentär, dans och fiktion ställs frågan: vad är feminitet?

KNULLET BRINNER + regissörssamtal Regi: Lina Vain Illalla | Sverige 2018 |14 min | svenskt tal Zeynep och hennes pojkvän har ett öppet förhållande med en regel: de får inte berätta för någon vem de legat med, inte ens för varandra. Men det har uppstått en situation som hon behöver prata om för att förstå. Genialt om svårigheten och oförmågan att känna av andras gränser. Regissören inleder och följer upp med Q&A.

12:30-14:30

Latinamerika i Fokus presenterar:

EN FANTASTISK KVINNA

Regi: Sebastián Lelio | Chile 2018 | 100 min |spanskt tal | svensk text Marina, en ung transkvinna i Santiago jobbar som en servitris, men hyser sångambitioner. Hon är i en relation med Orlando, en betydligt äldre man som plötsligt går bort efter att de har firat Marinas födelsedag. Istället för att få sörja sin älskare behöver Marina kämpa för sin rätt att vara sig själv, mot Orlandos familj som vägrar acceptera henne. Marina spelas av skådespelerskan Daniela Vega, tillika Chiles första skådespelerska som är transkvinna. Mångfaldigt prisbelönad bl. a. för "Bästa icke-engelskspråkiga" film vid Oscarsgalan 2018.

14:45-17:00

Antirasistiska filmdagar presenterar:

BURKA SONGS 2.0 + panelsamtal

Regi: Hanna Högstedt | Sverige 2017 | 45 min | Svenskt tal | Engelsk text | Malmöpremiär!

2011 införde Frankrike förbud mot heltäckande slöja på offentlig plats. Hanna Högstedt fick en filmidé: att klä sig i burka, sjunga Marseljäsen på Champs-Élysées, och låta sig gripas av polis - för att problematisera burkaförbudet. Pengarna till projektet kom från flera håll, men något stämde inte. Projektet utvecklades i stället till en analys om filmindustrins strukturer, om islamofobi, om kolonial blick och vita privilegier. Och framför allt, om vem som får tala. I filmen samtalar Högstedt med bl. a. Baker Karim, Athena Farrokhzad, och Fatima Doubakil.

Samtal efter filmen Till filmens ursprungliga frågor så som Varför en vit icke-muslimsk filmskapare får pengar till att göra en sådan film? och Var hörs rösterna från de som direkt berörs av liknande lagar?, kan vi idag tillägga: Hur kommer det sig att Göteborgs stad valde att censurera ett samtal som har för avsikt att just ge plats till de rösterna? På plats för samtalet är filmens regissör Hanna Högstedt. Fler namn tillkommer.

I samarbete med Hela Malmö och På lika villkor (Rädda barnen).


Filmprogrammet på Feministisk festival är ett samarrangemang mellan: ARF – film och kultur för mänskliga rättigheter, FilmCentrum Syd, Folkets Bio Malmö, IFEMA, Latinamerika i Fokus, och Palestinska Filmdagar.

När: 2 juni 2018 10:00 - 3 juni 2018 17:00

Var: Folkets Bio Malmö Friisgatan 19 D / Malmö

Arrangör: FilmCentrum Syd, Antirasistiska Filmdagar i Malmö, Folkets Bio Malmö