Potatisrevolution: urfolkskamp, arbetarkamp och världshandeln


Carmen Blanco Valer född i potatisens hemtrakter, antirasistisk talesperson samt riksdags och kommunkandidat för Feministiskt Initiativ delar med sig av en av sin potatiskultur och passion.

Potatisen har sedan tusentals år tillbaka varit en viktig komponent i urfolkskulturena i Anderna. De andinska folken förädlade hundratals sorter potatis, har ätit den och även hedrat potatis. När de koloniserades och berövades de mark och deras kultur förföljdes och även potatisen hamnade på undantag. Därför har potatis med urfolkskamp och kulturell motstånd att göra.

Men potatis har även med arbetarkamp i Europa att göra. I Sverige var den arbetarklassens huvudföda och under majmånad för exakt 101 år sedan, när det blev potatisbrist, gick arbetarkvinnor ut på gatorna eftersom de vill ha mat till sina hungrande barn. Dessa uppror drivna av hungern har ibland kallats för potatisrevolutionen. Denna kamp bidrog till kampen för allmänrösträtt och demokratisering av landet.

PROGRAM: (ungefärlig) 18:00- 21:00 • Potatis födelse, urhistoria och hur den blev helig för urfolk i Anderna. • Potatisen migrerar till Europa och räddar arbetare från svält. • ”Potatisrevolutionen 1917” Gäst: Håkan Blomkvist som skrivit boken som handlar om arbetarkvinnornas vrede och vägen till demokrati arbetar som lärare på Södertörns Högskolan. • Potatisen i globaliserings tidevarv- matsuveränitet, export, genmanipulering. • Kärleksbrev till potatisen * Andinsk musik- sjunger Luna Andina

Arrangeras i samarbete med Sensus studieförbund.

När: 30 maj 2018 18:00 - 30 maj 2018 21:00

Var: Sensus Uppsala Västra Ågatan 16 / Uppsala

Arrangör: Carmen Blanco Valer- aktivist, Feministiskt initiativ Uppsala, Feministiskt initiativ