id:TRANS – Från Kung Kristina till idag


Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin har skapat ett flertal utställningar som handlar om HBTQ personer. Den första 1998, Ecce Homo, blev en av 1900-talets mest omdebatterande konsthändelser. Efter att ha skildrat homosexuella, fokuserar detta projekt på transpersoner.

Bilder, videoinstallationer och intervjuer med nutida transpersoner visas tillsammans med föremål med anknytning till transpersonernas liv. Här möter besökaren ”Kung Kristina” tillsammans med andra historiska förebilder för transrörelsen. Här finns de 1600-talsporträtt som aldrig målades. Inspirerad av Rembrandts ljus har Elisabeth Ohlson Wallin skapat bilder som påminner oss om att transpersoner alltid har funnits. Bilderna ger en historia åt de historielösa. En historia att vara stolt över och känna gemenskap kring. Utställningen vill lyfta fram transpersoner, deras situation, liv och rättigheter.

När: 24 maj 2018 18:30 - 19 juni 2018 18:30

Var: Murberget, Länsmuseet Västernorrland Murbergsvägen 31 / Härnösand

Arrangör: Murberget Länsmuseet Västernorrland