Mikhail Borzykin, Pussy Riot - Rysslands förbjudna röster


Hur står det till med demokratin och den konstnärliga friheten i Ryssland? Hur är det att verka som kulturarbetare i landet? Den 18 maj bjuder vi in till samtal på Teater Tribunalen i Stockholm. I samtalet, som hålls med stöd av Stockholm Stad, deltar de ryska konstnärerna och f.d. Pussy Riot-medlemmarna Aleksey Knedlyakovsky och Lusine Djanyan och musikern Michail Borzykin. Vi visar också ett urval av Alekseys och Lusines konst, och håller en spelning med Michail Borzikin. Samtalet den 18 maj är det första i en samtalsserie på temat som kommer att hållas under året.

Michail Borzykin är känd sångare och frontman i bandet Televizor, ett av Rysslands äldsta rockband vars musik delvis bannlystes under Sovjettiden men som sedan genombrottet på 80-talet samlat fulla arenor runt om i Ryssland. Borzikins texter är samhällskritiska och samtida, vilket fått konsekvenser för honom och bandet även i dagens Ryssland där hans kritik mot regimen och kriget i Ukraina stämplats som extremistisk vilket skapat rädsla hos konsertarrangörer att anlita honom och bandet. Borzikin har idag ett fristadspass i Sandviken.

Lusine Djanyan & Alexey Knedlyakovsky är ett konstnärspar från Krasnodar vars protestkonst mött allvarliga konsekvenser i hemlandet. Deras utställning ”Vita Cirkeln”, som är en minireproduktion av demonstrationsvågen vintern och våren 2011-2012, ställdes ut i Sverige men attackerades av ortodoxa fundamentalister i Moskva. Lusine och Alexey deltog i Pussy Riots aktion i Sochi 2013 då de attackerades av ”kosacker”. 2016 satt Alexey 15 dygn i administrativ arrest för en protestaktion mot statyn föreställande den ryska säkerhetstjänstens grundare, Felix Dzerzjinsky, i Krasnodar i samband med säkerhetstjänstens dag (20 december årligen).

Program för kvällen

17.00 Samtal med Aleksey Knedlyakovsky, Lusine Djanyan och Michail Borzykin. Samtalet inleds och modereras av Stig Fredriksson, författare och SVTs mångåriga Rysslandskorrespondent (gratis)

22.00 Konsert med Michail Borzykin (entre 150 kr, betalas i dörren kontant eller via Swish)

Under kvällen kommer ett urval av Aleksey Knedlyakovskys och Lusine Djanyans konstverk att ställas ut.

När: 18 maj 2018 17:00 - 19 maj 2018 00:00

Var: Teater Tribunalen Hornsgatan 92 / Stockholm

Arrangör: Teater Tribunalen och Föreningen Ordfront