Talk: The War in Yemen


Föreläsning: Jemens Krig - Vad händer?

Visste du att det pågående kriget i Jemen beskrivs av FN som en av de största humanitära katastroferna sedan andra världskriget? Vilken roll har Sverige i den pågående konflikten?

Jemen räknas som ett av de fattigaste länderna i världen och dess befolkning lider oerhört mycket som följd av det inbördeskrig som idag rasar i landet mellan Saudiarabien med allierade på ena sidan och Huthirebellerna tillsammans med Iran på den andra sidan. Men den arabiska koalitionen ledd av Saudiarabien bombarderar systematiskt Jemen varje dag och är den part i konflikten som orsaker störst skada och förödelse. Sverige har en komplicerad relation till konflikten i Jemen.

För att diskutera detta välkomnar den nätbaserade tidningen Sana'a Review och Anna Lindh-stiftelsen till ett samtal om Jemens krig med journalisten Afrah Nasser på Världskulturmuseet. Det kommer visas en glimt av det mänskliga lidandet i Jemen genom två kortfilmer skapade av den prisbelönta journalisten från BBC, Nawal al-Maghafi. Filmvisningen följs sedan av frågestund med Nawal al-Maghafi.

Frågor som kommer ställas är: Vilken roll har media i arbetet att lindra det mänskliga lidandet i Jemen? Vilken roll har västvärlden och Sverige I Jemens krig?

Afrah Nasser är en prisbelönt oberoende frilansande journalist från Yemen som lever i exil i Sverige. Hon är också grundare och chefredaktör till nätbaserade tidningen Sana'a Review. Sana'a Review är en oberoende nätbaserad tidning med fokus på konst, kultur och politik från Jemen. Den publiceras på arabiska och drivs av en grupp skribenter från Jemen - både inifrån landet och utomlands - med målet att berätta historier om Jemen från ett lokalt perspektiv som annars skulle förbli tysta.

När: 16 maj 2018, kl. 17:00 - 18:30 Var: Världskulturmuseet, Göteborg

Adress: Södra vägen 54 - vid Korsvägen, bredvid Universeum

Plats på museet: Seminarierum 3 Pris: fri entré

Ytterligare information: Begränsat antal platser. Ingen platsbokning, kom i god tid. Föreläsning hålls på engelska.

Detta föreläsning genomfördes stöd av Anna Lindh Stiftelsen nätverk och Världskulturmuseet.

När: 16 maj 2018 17:00 - 16 maj 2018 18:30

Var: Södra vägen 54 / Göteborg

Arrangör: مجلة صنعاء‎