Filmvisning: Seed: The untold story


"Få saker på jorden är lika mirakulösa och viktiga som frön - källan till all existens. De innehåller näring, minnen och läkemedel från hela kulturer. De matar oss, klär oss och ger råvarorna till våra vardagsliv. I själva verket är de själva livet.

På mindre än ett århundrade av industriellt jordbruk har vad som tidigare var en rikedom av frödiversitet, noggrant skapad av småbrukare och trädgårdsmästare under otaliga årtusenden, drastiskt försvunnit till en handfull massproducerade sorter.

På grund av dagens industriella livsmedelproduktion är våra frön alltmer privat egendom som hålls i företags händer. Ett fåtal agrokemiska företag så som Syngenta, Bayer och Monsanto kontrollerar nu mer än två tredjedelar av den globala utsädesmarknaden och skördar oöverträffade vinster.

Men! Småbrukare och urfolk kämpar för att försvara framtiden för vår mat. Dokumentären Seed: The untold story följer passionerade fröbevarare från hela världen som skyddar ett 12 000 år gammalt matarv."

Filmen visas på engelska och textas till spanska

Solidariskt inträde på 50 kr och försäljning av småplock och alkoholfri dryck. Pengarna går oavkortat till latinamerikanska småbrukar- och urfolksfolkrörelsers fortsatta kamp för ett rättvist samhälle.

När: 21 april 2018 20:00 - 21 april 2018 22:00

Var: Kyrkogatan 32 / Gävle

Arrangör: Latinamerikagrupperna / SAL