Knytblusmanifestation - avgå, hela akademien! Helsingborg


Klädsel: knytblus

Talare: ★ Josefine Thorén, grundare och en av drivkrafterna bakom FemHbg. ★ Caroline Grimwalker, en av författarna bakom uppropet mot sexismen i Svenska Akademien ★ Annika Román (MP), kommunalråd i Helsingborg och riksdagskandidat i valet 2018. ★ Ingrid Mattiasson Saarinen (V), ordinarie ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige, ersättare i Region Skånes kulturnämnd och 1:a namn kommunfullmäktigelistan i valet 2018.

I november 2017 avslöjades att en man med starka kopplingar till Svenska akademien begått sexuella övergrepp och systematiskt utnyttjat sin position för att utöva makt. Som konsekvens av detta har nu akademiens ständiga sekreterare – den första kvinnan – tvingats avgå.

På torsdag kl 17 har Svenska Akademien sitt första möte efter att Sara Danius lämnat. Samtidigt som manifestation sker utanför Börshuset på Stortorget i Stockholm, samlas stödmanifestationen i Helsingborg, iklädda knytblusar för att visa vårt missnöje med att fokus förskjuts från misstänkta mäns brott till en kvinnas förmåga.

Om Sara Danius ska avgå bör samtliga övriga ledamöter även de lämna sina stolar. Detta behövs för att göra upp med tystnadskulturen, elitismen och gubbväldet en gång för alla!

När: 19 april 2018 17:00 - 19 april 2018 18:00

Var: Stortorget / Helsingborg

Arrangör: FemHbg