Maktförskjutningen mellan Kina och USA


Kinesiska kommunistpartiets 19:e kongress i höstas innebar kröningen av ledaren Xi Jinping. I sitt tal till kongressen förklarade Xi att Kina ”stod starkt i Östasien”, och att det nu var dags för Kina ”att inta huvudscenen i världen och ge större bidrag till mänskligheten”. Kina förklaras också ha en modell som innebär ”nya val för andra utvecklingsländer”.

Detta är två betydande förändringar i förhållande till den politik som gällt från och med Deng Xiaopings tid i ledningen, som baserades på devisen ”Kina skulle dölja sin förmåga och bida sin tid”. Kina ska nu utveckla ”ett försvar av världsklass, och en försvarsmakt byggd för strid”. Partistaten ska samtidigt konsolideras. Xis Kina blir allt mera auktoritärt.

För Trumps USA gäller ”America first”. Trump tar avstånd från den globala liberala ordning som under USA:s ledning byggts upp sedan andra världskriget, och i den nya nationella säkerhetsstrategin beskrivs Kina – och Ryssland – som hotfulla konkurrenter ”som försöker undergräva USA:s säkerhet och välstånd”.

I sitt första ”State och the Union”–tal – tal till nationen – i januari förklarade Trump att ”runt om i världen möter vi skurkstater, terroristgrupper och rivaler som Kina och Ryssland som hotar våra intressen, vår ekonomi och våra värderingar”. Säkerhetsläget kräver att ”landet bygger upp ett försvar som aldrig förr, då vi nästan aldrig behövt vår militär mera än nu”, anförde amerikanske presidenten.

Seminariet kommer att ta upp förändringarna i Kinas och USA:s politiska förhållningssätt och maktförskjutningen dem emellan. Vart är världen på väg?

Medverkande: – Katarina Engberg, fil.dr. i freds- och konfliktforskning, tidigare verksam vid Statsrådsberedningen, Försvarsdepartementet och Försvarsmakten – Börje Ljunggren, tidigare Sveriges ambassadör i Kina och författare

Samtalsledare: – Gunnar Lassinantti, ABF Stockholm, samtalsledare.

Lokal: Katasalen, 1 trappa. Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov, uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré.

När: 19 mars 2018 18:00 - 19 mars 2018 20:00

Var: ABF Stockholm Sveavägen 41 / Stockholm

Arrangör: FokusKina och ABF Stockholm