Vernissage: Formationer - Anna Rutz


Anna Rutz fick frågan av Kulturhuset Dieselverkstaden om hon ville arbeta med en utställning inspirerad av närmiljön i Nacka och omgivningarna som hon befinner sig i dagligen? Att blanda det vardagliga seendet på bekanta områden med konstnärens undersökande blick kändes så spännande att Anna tackade ja direkt! Resultatet får vi möta i utställningen Formationer som har vernissage 17 mars i Nacka konsthall.

Anna bygger sina keramiska former med inspiration från detaljer i arkitektur. Nyfiket undersöker hon till exempel den skuggverkan som reliefmönster ger och hur det påverkar formen. Det blir en del av uttrycket. Hon intresserar sig också för olika kontraster i lersorter – från svart lera till vit porslinslera.

“ – Anna har ett absolut gehör för form. Hennes konst är både sinnlig och konkret på samma gång. Jag ställde ut Annas konst för 7 år sedan och har länge velat följa upp den utställningen. Jag är så nyfiken på hur hon ser Nacka. Den egna blicken blir påtaglig i hennes konst – att vi upplever och ser världen och föremålen i den på olika sätt beroende på vilka vi är, det är något jag tror att vi behöver påminna oss om hela tiden.” Nanna Leth, konstsekreterare i Nacka kommun och ansvarig för Nacka konsthall.

OM ANNA RUTZ Anna Rutz bor och är verksam i Nacka. Hon är utbildad på Hovedskous skulpturlinje i Göteborg samt Konstfack i Stockholm, linjen för keramik och glas. Anna arbetar både med bruksföremål i mindre serier samt unika objekt.

Utställningen pågår 17/3 - 29/4 Var: Nacka konsthall i Dieselverkstaden, fri entré

När: 17 mars 2018 13:00 - 17 mars 2018 17:00

Var: Dieselverkstaden Marcusplatsen 17 / Nacka, Stockholm

Arrangör: Dieselverkstaden