De svenska militärinsatserna i Afghanistan och Irak


Svenska försvaret har omorienterats till att i ökad utsträckning delta i militära operationer utomlands i militärt samarbete med andra länder, i hög grad Nato-länder under USA:s ledning. De två mest uppmärksammade och kontroversiella insatserna avser krigen i Afghanistan och Irak, som nyligen har förlängts genom politiska beslut. Varför samverkar Sverige militärt i dessa länder som militärt alliansfritt land? Deltagandet har framställts som en humanitär operation, men finns det också andra motiv? Överbefälhavaren har angett att det svenska deltagandet ökat vårt lands militära förmåga.

En regeringsutredning rörande svenska insatserna i Afghanistan 2002-2014 har påvisat oklara målformuleringar och bristfälliga måluppfyllelser i den mån mål kunnat uppfattas.

Kan FN-stadgans våldsförbud undermineras av insatserna? Går insatserna ut över resurstilldelningen till vårt territoriella nationella försvar? Sverige deltar i den USA-ledda koalitionen Inherent Resolve med militär personal i Irak. Samma koalition intervenerar också militärt i norra Syrien. Krigen i Mellanöstern riskerar att utvecklas till stormaktskonflikter, i vilken Sverige kan hotas att dras in. Hur förhåller sig insatserna till Sveriges traditionella roller som fredsfrämjare och medlare? Ökas riskerna för vårt land att utsättas för terroristhandlingar?

Frågorna kring de svenska militära insatserna i Afghanistan och Irak är många. Förhoppningen är att seminariet ska ge svar på frågorna.

Medverkande: – Åsa Lindestam, riksdagsledamot, vice ordförande i försvarsutskottet – Lars-Gunnar Liljestrand, Fib-juristerna, utgivare av sajten www.alliansfriheten.se

Samtalsledare: – Gunnar Lassinantti, ABF Stockholm, samtalsledare

När: 7 mars 2018 18:00 - 7 mars 2018 20:00

Var: ABF Stockholm Sveavägen 41 / Stockholm

Arrangör: ABF Stockholm