Samtidens politiska former: releasefest för nr 1 2018, Ord&Bild


Inbjuden gäst är idéhistorikern Karolina Enquist Källgren som, med utgångspunkt i sin text i numret, kommer att tala om förutsättningarna för "det politiska" idag utifrån det katalanska exemplet. Under kvällen kommer en även få höra Linda Östergaard läsa poesi ur numret.

OM NUMRET:

I detta nummer undersöks vad som egentligen utgör ”det politiska" idag.

Karolina Enquist Källgrens text, som inleder numret, vill genom det katalanska exemplet utmana oss att reflektera över varför det är så svårt att försvara demokratin med det vi under en tid har förstått som demokratiska principer. Den frågan aktualiserades under debatten om Bokmässan i Göteborg i höstas, och Lena Berggren återvänder till den, genom frågor om fascism och yttrandefrihet.

Även Klara Arnberg och Mariah Larsson berör djupgående förändringar i politikens sfär, när de ger sig på Playboygrundaren Hugh Hefners verk, död och eftermäle. Minnets skörhet och eftermälets kraft berörs även i Anna Grinzweigs text om en judisk grav i ukrainska Dubno samt i Dick Claéssons och Jonathan Westins text om resterna av Ivar Arosenius gamla hus i Älvängen.

Numret består även av poesi av Lina Hagelbäck, Daniel Mårs & Charlotte Qvandt samt Pär Thörn, och två noveller. En av Steve Sem-Sandberg och en av den brittiske författaren Jon McGregor, som här för första gången blir översatt till svenska, av Julia Gillberg.

När: 27 februari 2018 18:00 - 27 februari 2018 20:00

Var: Hakelverket Kök och Bar Karl Johansgatan 11 / Göteborg

Arrangör: Ord&Bild