Iran och hotet mot det fria ordet - Narges & Narges!


Just nu går unga kvinnor ut på gator och torg i Teheran och tar av sig sina slöjor för att demonstrera för kvinnors rättigheter. Den unga kvinnan Narges Hosseini tog av sin slöja i en protestvåg som startade i december. Hon är nu känd som "den andra revolutionens dotter" och sitter i fängelse för att ha brutit mot hijab-lagen. Flera kvinnor följer nu hennes exempel.

Bland poeter och författare som lever i Iran sitter flera fängslade och Svenska PEN har särskilt uppmärksammat Narges Mohammadi och kräver hennes frigivning. Kampen för yttrandefriheten har pågått före och efter den islamiska revolutionen för snart fyrtio år sedan. Kvällens samtal rör sig från 1978, året före iranska revolutionen, till 1998 och nu 2018, om hur förhållandet för det fria ordet för författare, konstnärer och journalister har påverkats.

Samtal om Iran inifrån och utifrån och kampen för det fria ordet. Samtalet sker på engelska.

Foajé 3, våning 3 på Kulturhuset Stadsteatern Fri entré

Medverkande:

Parvin Ardalan, författare och journalist, aktiv i kvinnorörelsen, lever i exil i Malmö. Sholeh Irani, utrikesredaktör Feministiskt Perspektiv, har startat flera tidskrifter på både svenska och farsi, bland annat Iranska kvinnors röst. Mahnaz Parakand, människorättsaktivist och jurist. Elisabeth Löfgren, ordförande för Fängslade Författares kommitté i Svenska PEN

När: 27 februari 2018 17:30 - 27 februari 2018 19:00

Var: Kulturhuset Stadsteatern Kulturhuset Sergelstorg / Stockholm

Arrangör: Forum/Debatt, Svenska PEN och Kulturhuset Stadsteatern