Vernissage: Monica Englund - Livstycken


Fotografi, skiss och kollage. En gränslös utställning om ett konstnärskap som spänner över ett halvt sekel.

Fri entré

Livstycken Någon skall vara först – Monica Englund är en av dessa. I över 50 år har hon befunnit sig i frontlinjen för det fotografiskt och konstnärligt möjliga. Ämnen som andra har vikt undan har hon med en otröttlig energi borrat ned sig i – döden, födseln, det fula, det vackra. Englund har heller inte tvekat att bildsätta sina egna demoner och problem, som att offentligt i fotografi, diskutera sin relation med sin far.

Fotografi

Monica Englund, född i Sundsvall, har sedan 60-talet verkat utifrån Göteborg. Hon började tidigt fotografera och teckna och är utbildad vid Berghs i Stockholm. Reklam var hennes första ingång, men som så vanligt i livet, ville ödet annorlunda. Englund blev fotograf, där inledningsvis det dokumentära var tydligt, porträtt, egna arbete och inte minst de långa serierna då hon följde förlossningar.

Kollage

Under 80- och 90-talen började Monica jobba allt mer med kollage och så kallade ädelförfaranden, äldre fotografiska metoder. Kollagen använde hon som ett sätt att diskutera relationen med sin far. Många av dessa banbrytande fotografiska kollage har betytt mycket för den internationella fotografiska scenen.

Monica Englund återgick till rena klippa och klistra-kollage efter att hennes man gick bort för 15 år sedan. Hon vill inte gå in i mörkrummet. Hennes känsla för form och stil är även här övertydliga.

När: 3 februari 2018 13:00 - 3 februari 2018 16:00

Var: SundsvallsMuseum Kulturmagasinet / Sundsvall

Arrangör: SundsvallsMuseum Kulturmagasinet