Laglösa ord. En kväll om Iran


Om motståndet vid skrivbordet och dess konsekvenser

Ett högaktuellt samtal om den politiska utvecklingen i Iran.

Poeten och aktivisten Fatemeh Ekhtesari medverkade på Göteborgs poesifestival 2013 och i deltog då i ett översättarprojekt där sex svenska poeter mötte sex iranska poeter. Efter hemkomsten till Iran fängslades hon, tillsammans med kollegan Mehdi Moosavi. Två år senare kom domen: 99 piskrapp och 11,5 års fängelse för brott mot regimen, för osedlighet och för blasfemi. I Sverige protesterade Sveriges författarförbund, Svenska Pen och Göteborgs poesifestival mot behandlingen av de båda poeterna och en lång rad artiklar skrevs om deras fall, som också uppmärksammades internationellt.

Sedan i januari 2017 bor Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Moosavi i Lillehammer, där de verkar som fristadsförfattare. Onsdagen den 24:e januari är vi mycket lyckliga över att få presentera dem på Göteborgs Litteraturhus.

De båda poeterna läser några nya dikter och talar med författaren Samira Motazedi om situationen för yttrandefrihet i Iran. De ger sina olika perspektiv på den politiska utvecklingen i Iran – men diskuterar också hur det är att skriva här, i en skandinavisk kontext. De tre författarna har olika erfarenheter av både aktivism och skrivande, i Iran och i Sverige.

Samtalet förs på persiska och tolkas till svenska. Fri entré

ARR: SVENSKA PEN & GÖTEBORGS LITTERATURHUS Det här arrangemanget presenteras i samarbete mellan Göteborgs Litteraturhus, Svenska Pen och Författarcentrum Väst.

När: 24 januari 2018 18:30 - 24 januari 2018 21:00

Var: Göteborgs Litteraturhus Lagerhuset, Heurlins plats 1 / Göteborg

Arrangör: Göteborgs Litteraturhus och Svenska PEN