I tider av rädsla - Hédi Fried i dialog med Ola Larsmo


Måndag den 22 januari, kl. 18.00 Rumänska kulturinstitutet Skeppsbron 20, Stockholm Medv.: Hédi Fried, Ola Larsmo och Hannes Meidal På svenska! Fri éntre!

I en turbulent och hotfull tid som vår egen vill Rumänska kulturinstitutet och Rumänska ambassaden uppmärksamma Förintelsens minnesdag med ett samtal mellan författaren och psykologen Hédi Fried, själv överlevande efter Förintelsen, och författaren och litteraturkritikern Ola Larsmo, om hur historien återupprepar sig och hur vi måste fortsätta kämpa för att vi ska kunna leva utan att vara rädda för nynazistiska, rasistiska och antisemitiska grupper. Vi kommer aldrig att få ett entydligt svar om varför Förintelsen ägde rum. Men genom att sammanställa alla dessa hur, när och vad kan vi få en bild av dåtiden, om de öppna och de dolda krafter som ledde dithän. Vi som individer har en egen vilja och ett ansvar, och bara genom att ta det ansvaret kan vi undvika att historien upprepar sig ännu en gång.

Skådespelaren Hannes Meidal är med och läser ur Hédi Frieds böcker och artiklar.

Hédi Fried (f. 1924 i Sighet) är djupt engagerad i att arbeta för demokratiska värderingar och mot rasism. Hédi utgår i detta arbete från sina egna erfarenheter från Förintelsen. Som överlevande, kom hon efter befrielse från koncentrationsläger i Auschwitz till Sverige. I över trettio år har hon rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. Vittnesmålet om hur hennes familj deporterades från sin hemstad, och hur hennes föräldrar mördades i Auschwitz, har berört tusentals människor landet och världen runt. Hédi Fried är författare till fem autobiografiska böcker, varav tre har översatts till rumänska. Hon har nyligen fått Olof Palmepriset 2017, för ”oförtröttliga insatser som försvarare av alla människors lika värde samt för ett livslångt upplysningsarbete mot nazism och rasism, våld och fördomar” (juryns motivering).

Ola Larsmo (f. 1957 i Västervik) är författare och litteraturkritiker. Han debuterade 1983 med kortromanen Vindmakaren och har sedan dess – förutom ett tiotal romaner – givit ut ett urval av sina essäer i Odysséer och novellsamlingen Stumheten. Ola Larsmos senare romaner utspelar sig ofta mot en historisk fond med dokumentära inslag. Vid sidan av sitt författarskap är han verksam som kulturjournalist och samhällsdebattör, främst i Dagens Nyheter. Han är även en stor kännare av irländsk och norsk litteratur. Larsmo har länge varit ordförande för Svenska PEN.

Hannes Meidal (f. 1979 i Stockholm) tillhör sedan 2013 Dramatensfasta ensemble. Han har även varit engagerad vid bl. a. Teater Galeasen, Strindbergs Intima Teater, Judiska teatern, Riksteatern, Malmö Stadsteater, Parkteatern och Stockholms Stadsteater. Han är också en återkommande röst i Radioteaterns föreställningar och har upprepade gånger uppträtt i olika program på Rumänska kulturinstitutet.

När: 22 januari 2018 18:00 - 22 januari 2018 20:30

Var: Rumänska kulturinstitutet Skeppsbron 20 / Stockholm

Arrangör: Rumänska kulturinstitutet