Fado - film och samtal om den moderna mannen efter #MeToo


Vilka ideal och normer präglar samtida maskulinitet? Hur påverkar normerna våra liv och visst ser de lite olika ut i Sverige och Tyskland? Vi har bjudit in regissören Jonas Rothlaender som på olika sätt tematiserar maskulinitet i sitt arbete till en visning av hans långfilmsdebut Fado. Efter filmvisningen följer ett samtal med Sonja Schwartzenberger och Jonas Rothlaender om filmen och den destruktiva maskulinitet som #MeToo har lyft fram i strålkastarljuset.

Om Fado: Den unga läkaren Fabian reser efter sin ex-flickvän Doro som flyttat till Lissabon för ett jobb. Doro blir överaskad och vet inte hur hon ska reagera, de hade ett mycket nära men också smärtsamt förhållande. Fabian vill visa att han lärt sig av sina misstag och vill att de ska försöka igen. Han har sagt upp sig från sitt arbete i Berlin och försöker starta ett nytt liv i Lissabon. Till en början går allt bra, Fabian njuter av sitt nya liv och han kommer närmare Doro. Sen vänder det. Fabian som har haft problem med ångest och svartsjuka börjar misstänka att Doro har andra. Han försöker förtränga känslan, kontrollera sitt beteende, men misslyckas. Den prisbelönade filmen Fado är Jonas Rothlaenders långfilmsdebut och har fått ett fint mottagande av tyska filmkritiker. I dag arbetar han med projektet ”Being a man” där han undersöker vad det innebär att vara en man och de ideal som präglar modern maskulinitet. I fokus står erfarenheter från Tyskland, Sverige och Finland.

Jonas Rothlaender Född 1982 i Lübeck, Tyskland. Studerade regi vid Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (dffb) och gjorde under sin studietid ett flertalkortfilmer, bland annat The Shirt blev utvald till Next-Generation-Short-Film-Reel. Hans första dokumentärfilm FAMILIAR CIRCLES hade premier vid the Max-Ophüls-Preis i 2015. FADO är Jonas Rothlaenders första spelfilm och hade premier i Rotterdam och vid Max-Ophüls-Preis, där han van pris för för bästa regi.

Sonja Schwarzenberger Född 1980 i Västerås, är journalist, programledare och en stark feministisk röst i svenskt kulturliv. Hon var tidigare chefredaktör för tidskriften Bang.Sonja har utvecklat program för tv och radio och har medverkat i Resebyrån, Tendens, Förr Liksom och Kvällspasset i P3. Hon var en av initiativtagarna till rörelsen prataomdet som behandlade sexuella gråzoner och gränsdragningen mellan sex och sexuella övergrepp.

Fri entré.

När: 17 januari 2018 18:30 - 17 januari 2018 21:30

Var: Goethe-Institut Schweden Bryggargatan 12A / Stockholm

Arrangör: Goethe-Institut Schweden