In the name of Art// SAK UNG visar ung samtidskonst


Är konstvärlden jämställd? Är det egentligen okej med en herrklubb 2017?

I en utställning på Konstnärshuset har SAK UNG bjudit in unga samtida konstnärer till att kommentera Konstnärsklubben och belysa frågor om jämställdhet och öppenhet inom konstvärlden.

Med utgångspunkt från Konstnärsklubben som sedan starten 1856 endast tillåter män som medlemmar, öppnar utställningen upp till en större diskussion om genus och maktstrukturer inom konstvärlden. Vilka är det som ingår i konsteliten? Hur blir man bemött som rasifierad i dagens konstvärld? Vilka är det som får synas och vilka är det som inte får synas?

Platsen för utställningen blottlägger denna kontrast mellan de som ges utrymme och de som hamnar i skuggan och måste kämpa för att synas. I Konstnärshuset uppstår kraftiga kontraster inom samma hus, där Konstnärsklubben på ena våningen tillåter enbart män, och SKF på en annan välkomnar såväl hon, han och hen.

Medverkande konstnärer: Atorina Adams, Klara Bothén, Sara Brant Lundin, Jon Ely Xiuming Aagaard Andersson, Nayab Ikram, Klara Nordin, Linda Ottoson, August Ranelid, Marilen Rauch

Vernissage fredag 13 oktober kl.17-19!

Utställningen visas: Lördag 14 oktober kl.12-16 Söndag 15 oktober kl.12-16

Utställningen presenteras med stöd av Svenska Konstnärernas Förening.


SAK UNG är ett projekt som aktiverar och engagerar unga i samtidskonsten. Projektet är nationellt och skapar en mötesplats och en plattform för unga att diskutera och uppleva konst tillsammans på sin ort. SAK UNG är en del av Sveriges Allmänna Konstförening, vilken är landets äldsta konstförening. SAK UNG stöds av Allmänna Arvsfonden.

Svenska Konstnärernas Förening är huvudägare av Konstnärshuset, ett venetianskt palats som stod klart 1899. De bedriver utställningar med samtidskonst, seminarier, föreläsningar och workshops och värnar om konstnärlig kvalité, öppenhet, tillgänglighet och jämställdhet.

När: Oct. 13, 2017, 5 p.m. - Oct. 13, 2017, 7 p.m.

Var: Konstnärshuset /SKF Smålandsgatan 7 / Stockholm

Arrangör: SAK UNG