Stadsvandring i Moa Martinssons fotspår


Stadsvandring – I Moa Martinsons fotspår

torsdag 21 september 18:00

Välkomna på stadsvandring i Moa Martinsons fotspår.

Flera av Moa Martinsons böcker utspelas i den tidiga industristaden Norrköping. Och de flesta aktörerna i hennes texter är arbetarkvinnor av alla de slag. På så vis är hon en unik skildrare av förra sekelskiftets Norrköping och de hårda arbets- och livsvillkor som präglade staden och stadsbefolkningen. Ännu idag är det möjligt att se platser och byggnader som spelade stor betydelse i hennes stads- och personskildringar.

Guide: Ellika Kyndel

Samling i museifoajén.

Ingen förbokning.

Kostnadsfritt!


Moa Martinsson

Idag är Moa Martinson (1890-1964) en av landets mest uppskattade arbetarförfattare. Hon hämtade mycket inspiration från sitt eget liv och de miljöer som hon var välbekant med. Norrköpings textilindustrier var ett återkommande tema. Hennes egen mor, Kristina Swartz, jobbade i många år som väverska, på Norrköpings Ylleväverier och i Brücks fabriker.

På 1920-talet inledde hon sin författarbana, och detta konstnärskap fördjupades i och med att hon gifte sig med författaren Harry Martinson. Sin uppväxt skildrade hon i en självbiografisk serie i tre delar: Mor gifter sig, Kyrkbröllop och Kungens rosor. Böckerna är fyllda av kärleksfulla och trovärdiga människoporträtt, men också målande beskrivningar av den tidiga industristaden Norrköping.

Följ med på en promenad i Moa Martinsons fotspår. Besök platser som Arbetareföreningen, Matteus kyrka, Brücks fabriker, Fängelset och den nya Moastatyn.

När: 21 september 2017 16:00 - 21 september 2017 18:00

Var: Norrköpings Stadsmuseum, Holmbogränd / Norrköping

Arrangör: Norrköpings Stadsmuseum