Stockholm Book Launch 'Feminist Futures of Spatial Practices'


"Vi är så stolta och glada att denna fantastiska bok skriven av fantastiska människor äntligen är här!

Hjärtligt välkommen på boksläpp i Stockholm av Feminist Futures of Spatial Practice den 16.september från kl.18.00 på CFF – Centrum för fotografi, beläget i kollektiv- och kulturhuset Kapsylen på Tjärhovsgatan 44.

Boken kommer att presenteras av dess redaktörer (på en blandning av svenska, engelska och tyska).

Det kommer finnas dricka och snacks och möjlighet att köpa boken till rabatterat pris.

Vi hoppas få fira med dig!"


I september kommer boken Feminist futures of spatial practice. Den släpps med en releasefest i Stockholm den 16 september och sedan på olika platser runt om i Europa under hösten. Boken granskar stad och plats utifrån feministisk teori och erfarenheter av feministisk kamp. I 24 texter skriver ett fyrtiotal arkitekter, stadsplanerare, konstnärer och aktivister om sin forskning och sina erfarenheter av att bekämpa sexism, rasism, ålders- och klassförtryck med staden i fokus. Bland annat undersöker Doina Petrescus text Being-in-relation and reinventing the commons det offentliga rummet genom att beskriva arkitektkontoret aaa’s projekt i Paris förorter. Ragnhild Claesson diskuterar begreppet ”kulturarv” i relation till alla de kulturer som delar på samma utrymme i staden i texten Doing and re-doing cultural heritage: Making space for a variety of narratives och i artikeln Through our dance we weave the dance floor and ceiling av design-, konst- och arkitekturkollektivet Mycket diskuteras konkreta erfarenheter av aktivism och arbete.

– Feministisk stadsplanering, arkitektur och design är inte bara för kvinnor utan för alla som kämpar emot patriarkalt förtryck. Det handlar om att sätta de minst privilegierade och mest utsatta först; att skapa mångfald istället för likriktning; att värna om det gemensamma och om vår natur, säger bokens redaktörer, Meike Schalk, Thérèse Kristiansson och Ramia Mazé i ett pressmeddelande.

När: Sept. 16, 2017, 4 p.m. - Sept. 16, 2017, 6 p.m.

Var: CFF, Tjärhovsgatan 44 / Stockholm

Arrangör: Feminist Futures of Spatial Practice