SUTUR - ihopasytt


10 Konstnärer broderar ut och tolkar tiden med stygn

9 sep -24 sep 2017

Ida-Lovisa Rudolfsson

Ulla Hammarsten McFaul

Helena Engarås

Malena Karlsson

Nina Bondeson

Britta Lincoln

Elisabet Eriksson

Ulla-Stina Wikander

Raija Jokinen (Finland)

Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė (Litauen)

Spännande, betydelsefull nutida textilkonst

Olika sätt att gestalta med nål och tråd - sammanfogat, broderat och återanvänt.

Starka konstnärliga egensinniga verk. Med nål och tråd, dessa enkla ursprungliga redskap, skapas verken, sammansatta på oändligt många sätt i uttryck och i form. Från små, tätt sydda intensiva bilder, berättande bilder som skildrar den tid vi lever i, till större verk med rumsliga gestaltningar och anspråk.

Det är väldigt viktigt för oss på Ålgården, att med denna utställning visa bredd och kreativitet och nå ut i denna europeiska Crossover festival. Vi vill finnas med i ett vidare sammanhang, delta i de sociala nätverken, hitta möjligheter att mötas, vidga vårt synfält och utveckla internationella kontakter. Under och i samband med den stora europeiska konferensen presenterar vi en spännande och nyproducerad utställning på Ålgården i vår fantastiska utställningshall.

Paralleller i tiden - på Dokumenta 14 i Kassel 2017 kretsar många av verken kring samtid, myter, ursprung, makt. Britta Marakatt - Labba har som den enda svenska representanten har fått stor internationell uppmärksamhet med sin 24 meter långa broderade bildberättelse om samisk historia och samtid. Broderiet har fått ståplats i konstvärlden jag jojkar, nynnar och berättar med nål och tråd” säger hon. Samtidigt på Syntagmatorget i Aten finns en annan del av Dokumenta 14, Ibrahim Mahamas fantastiska performance ”Check Point Prostygika 1934-2034”, där ca 200 män och kvinnor tillsammans sitter på torget och syr ihop kolsäckar av jute till ett jättestort sammanhängande textilt verk som täcker hela torget. Stygnet som metod verkar aktuellare än någonsin för att gestalta och tolka vår samtid. Frågan vi ställde till de inbjudna konstnärerna: ”Varför stygn, nål och tråd i ditt arbete som konstnär 2017? ”

Vi har fått minst tio olika svar och många spännande, intrikata, vackra, galna och fantastiska bildberättelser.

Välkommen till vernissage lördag 9 september kl 12-16

Love Jönsson, curator och skribent , inviger utställningen kl 13

Utställningen ingår i Crossover 12-19 september och pågår på Ålgården t o m 24 september.

När: Sept. 9, 2017, noon - Sept. 24, 2017, 4 p.m.

Var: Ålgården konstnärernas Galleri och verkstäder, Ålgårdsvägen 33 / Borås

Arrangör: Ålgården konstnärernas Galleri och verkstäder