Ofelia Reversed


I Shakespeares Hamlet dränker sig – eller drunknar – Ofelia. I denna föreställning kallar livet henne tillbaka. Ofelia reser sig, återvänder och rör sig genom scener, tider, liv och drömmar. Vem är hon nu och vad vill hon berätta nu, här, för oss?

Ofelia reversed är en nyskriven soloföreställning av och med musik- och scenkonstnären Ida Lod. I texter, sånger och sceniska gestaltningar undersöks frågor kring offerskap, galenskap och kvinnans ursprung. En poetisk berättelse om det internaliserade patriarkatet och sökandet efter en egen plats i världen.

På scen: Ida Lod

Ljuddesign/elektronisk komposition: Cha Blasco

Regi: Per Nordin & Ida Lod

Kostym: Anna Sefve

Scenografi/projektioner: Sara Henriksson

Foto: Casia Bromberg

Manus: Ida Lod

Producent: Anna Sefve & Ida Lod

Musik av: Cha Blasco, Ida Lod, JS Bach, Isabell Gustavsson-Ny, Prokofiev

Video: Maria Werger

Föreställningen växte fram med stöd från Kulturrådet, Göteborgs stad och Göteborgs Internationella Teater (GIT). Ofelia Reversed hade premiär på Cinnnober Teater i Göteborg den 6 april 2017. I Stockholm framförs den i samarbete med Stockholm Fringe Festival och Teater Tribunalen.

Skrivet om föreställningen:

Vad hade hänt om Ofelia valt livet? Denna fråga utgår Ida Lod ifrån i sin föreställning, där hon själv står för idé, manus, sång och scenisk gestaltning. Ofelia Reversed är en stark poetisk berättelse, som fängslar åskådaren till sista replik . Genom sång, dikt och text gestaltas en Ofelia som reser sig ur floden och i dialog med drömmen prövar vad som format henne. Vilka möjliga vägar finns det och hur finna dem? Med absolut närvaro, konstnärlig precision och med drömmen som konstnärligt redskap, väcker Ida Lods berättelse frågeställningar som når dimensioner av djup allmängiltighet. Denna föreställning har sin självklara plats hos den stora publiken! / Ulla Wronski

När: Sept. 8, 2017, 5:30 p.m. - Sept. 10, 2017, 5:30 p.m.

Var: Hornsgatan 92 / Stockholm

Arrangör: Teater Tribunalen