Lee Miller: Krig och mode


8 september 2017 – 4 mars 2018

Surrealismens musa, modell, krigskorrespondent, modefotograf – Lee Millers liv och gärning är som tagen från en film. Den 8 september öppnar Lee Miller – Krig och mode i Galleri 3 på Kulturhuset Stadsteatern. De flesta av fotografierna i utställningen har aldrig tidigare visats publikt.

Vem var Lee Miller?

Utan tvekan en komplex och extraordinär kvinna. Efter hennes död, vid 70 års ålder, 1977, fann sonen Antony Penrose en bildskatt hon inte låtsats om. Omvärlden kände då till henne som krigskorrespondent och fotografiskt vittne till allt från helvetet i nazismens koncentrationsläger till befrielsen av Paris 1944. Även hennes liv som framgångsrik modell, surrealismens musa och Man Rays älskarinna var väl exponerat. Å ena sidan äventyrlig sanningssökare, å andra sidan den manliga konstnärens inspirationskälla. Men Lee Miller var ingens kuttersmycke, utan en aktör i sin egen rätt oavsett vad hon tog sig an, om det så var andra världskrigets fasor eller matlagning på gourmetnivå.

Sin gärning som modefotograf gjorde Lee Miller inte mycket väsen av, och det har inte andra gjort heller, eftersom skildringar av krig trumfar ut berättelser om mode. Men det finns inget som förändrat modet så mycket som krig. Krigets destruktivitet skapar vardagsomständigheter som leder till förändring, men också till förnyelse inom modet. Mode är som fenomen ett lackmuspapper på sin tid, och bär därmed på en vittnesbörd om allt från sociala omständigheter till idéer om framtiden.

I utställningen, som producerats av Kulturhuset Stadsteatern, visas många fotografier som aldrig tidigare visats för en publik. Stort tack går till Lee Millers son Antony Penrose med familj som inför arbetet med utställningen öppnade Lee Millers hem och arkiv i Chiddingly, Sussex.

När: Sept. 7, 2017, 10 p.m. - Sept. 14, 2017, 10 p.m.

Var: Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3 / Stockholm

Arrangör: Kulturhuset Stadsteatern