Ensam - av Alfhild Agrell, på Dramaten


Ensam av Alfhild Agrell

Om uppsättningen

Premiär: 2 september 2017, Lilla scenen

Speltid: 2 timmar och 45 minuter, inklusive paus

Stockholm runt sekelskiftet. Thora är ogift och lever med sin dotter Yngva. Dessutom är Thoras bästa vän en ogift läkare. Det passar sig inte anser omgivningen – men Thora vägrar att känna skam.

Men när dottern träffar en man blir situationen ohållbar. Fästmannens pappa, som själv knappast är ett helgon, håller hårt på konventionerna och vägrar låta sonen gifta sig med en oäkting. Snart vilar ungdomarnas eventuella lycka på Thoras axlar. Ska hon böja sig för omgivningen eller hålla fast vid sina principer?

Ensam handlar om att utmana samhällets oskrivna regler, om hedersnormer och att stå för vad man tror på oavsett konsekvenser. Pjäsen är också ett varmt porträtt av en stark mor-dotter-relation och en insiktsfull studie i ojämlikhet, klass och de konservativa krafternas kvävande effekt på den personliga friheten.

Dramatikern Alfhild Agrells karriär på Dramaten blev kort men intensiv. Av de sammanlagt nio pjäser hon skrev på 1880-talet blev inte mindre än sex antagna på nationalscenen, under åren 1881–86. Det kan jämföras med hennes väninna och kollega Anne Charlotte Leffler, som under samma decennium fick upp två pjäser, och August Strindberg, som fick upp en enda. På teatern var Alfhild Agrell tidens stora stjärna.

Regissören Jenny Andreasson har återkommande arbetat med bortglömda kvinnliga dramatiker. På Dramaten har hon tidigare bland annat satt upp Slott i Sverige av Françoise Sagan, Chéri av Colette och De oskyldiga av Lillian Hellman.

Karin Franz Körlof, som spelar dottern Yngva, debuterar härmed på Dramaten. Hon blev nominerad till en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Lydia i Pernilla Augusts filmatisering av Den allvarsamma leken och blev utvald till Shooting Star under filmfestivalen i Berlin 2017.

När: 1 september 2017 19:00 - 31 oktober 2017 21:45

Var: / Stockholm

Arrangör: Dramaten