Jazz Är Farligt på Liseberg!


Jazz Är Farligt på Liseberg

är ett samarbete med klubbarrangören Elena Wolay.

Det startade som en klubb med fokus på att släppa in jazzen i andra subkulturer som krautrock till experimentellt och elektroniskt genom att lyfta fram inspiration från genrerna inom jazzen och utvecklade sig sedan till bland annat en tidning med samma tema. För fjärde året i rad producerar Jazz Är Farligt en festival med fri entré på Taubescenen, Liseberg.

"Festivalen Jazz Är Farligt på Liseberg kittlar åter igen subgenrer och blir en hyllning och en present med fri entré till alla som kämpar för det smala och fria kulturlivet i smått och stort men framförallt för ALLA. Röda tråden för årets upplaga är som vanligt motstånd med hjälp utav olika subgenrer som smeker experimentellt till jazz från krautrockens jättar till nutida briljanta frijazz-gudinnor från köpenhamn." Elena Wolay

Amon Düül II

är ett tyskt rockband, som bildades 1967 inom studentrörelsen på 1960-talet och har bestått i olika konstellationer sedan dess. Bandet startade som ett socialt experiment, kollektivt boende, i München. Amon Düül växte ut till ett band där medlemmar kom och gick som de behagade. De var samma politiska motrörelse som skapade Röda Armén och skakade om Västtysklands etablerade politiska etablissemang i sina grundvalar. Bandet är fortfarande ett av de viktigaste inom genren krautrock.

Musiker:

Dieter Serfas, trummor

Chris Karrer, gitarr

John Weinzierl, gitarr, bas, sång

Daniel Fichelscher, trummor

Hans Kröninger, visuals

Renate Aschauer, sång, tamburin

Bernt Ulrich Rudolf Linzen, Dario Krajina


John Sinclair

Poeten och aktivisten John Sinclair (född 2 oktober 1941 i Flint, Michigan), gick i slutet på sextiotalet från småstadsrockare och tonårs-dj till kulturell revolutionär, banbrytande marijuanaaktivist, radikal ledare och politisk fånge. Han hoppade av universitetet efter att ha skrivit avhandling om William Burroughs Den nakna lunchen och 1966-67 grundade denne jazzpoet och undergroundjournalist Detroit Artists Workshop och befann sig i hippierevolutionens frontlinje, som manager till "avant-rock"-bandet MC5 och organisatör av otaliga mängder gratiskonserter, White Panther Party-demonstrationer och aktivistevenemang. I tätt samarbete med sångaren och låtskrivaren Rob Tyner och de andra medlemmarna i MC5 ledde han bandet från lokal berömmelse till nationell angelägenhet och ett skivkontrakt med Elektra Records. Uppbackad Cary Loren läser han för oss och inspirerar oss till organisering.

Selvhenter

Kompromisslöst, och med en gränslöst explosiv blandning av experimentell rock, improviserad frijazz och aggressiv punk visar den danska kvintetten Selvhenter att friformsartad musik kan rymma så mycket mer än ren improvisation. Gruppens debut nominerades till Nordic Music Prize och tog den ut på den europeiska rock- och experimentscenen. Musiken är en blandning av rock, oljud, dronemusik och rå energi.

Musiker:

Jaleh Negari (drums)

Anja Jacobsen (drums)

Maria Bertel (trombone)

Maria Diekmann (violin)

Sonja Marie Henriksen Labianca


Jockum Nordström & Joakim Åhlund

Det finns en lång historia mellan Jockum och Joakim. Det finns en vinglig tråd mellan musiken och Jazz Är Farligt. Som en vaggande bro har de stöttat och tagit Jazz Är Farligt i handen till tryggare miljöer för att överleva verkligheten. Joakim Åhlund är gitarristen från ungdomsrockbandet Caesars som även producerar skivor åt Håkan Hellström. Jockum Nordström är konstnären som alla som gått ut Konstfack de senaste tio åren vid något tillfälle kopierat. När Jocke och Jockum gör musik är det älskvärt sväng och framför allt improviserad umgängesmusik för överklassen utan pengar som se så vackert beskriver det.

Musiker:

Joakim Åhlund, bas

Jockum Nordström, gitarr

Cissi Efraimsson, tamburin, slagverk och batterier

Per-Erik Adamsson, flöjt

Moussa Fadera, batterier

Ulf Engström, synthar


SORK

Experimentella kraut-post-punkarna SORK är en högenergisk dansant noiseattack. Med kompromisslösa, tunga trummor, öronbändande samplingar, hypnotisk fuzzgrooves bas, sång, och fascinerande ljud från trombon, skränig megafon och leksaksinstrumentet stylofone, förgylls allt med suggestiv orgel och synt som får musiken att glöda av intensiv avantgarde-disko med medlemmar från URAN Gbg till självaste Mag.

Musiker:

Magdalena Ågren: sång, oljud, trombon och samplingar

Helena Engarås: bas

Petrus Fredestad: synthar

Pontus Torstensson: trummor, maskiner and samplingar

När: Aug. 16, 2017, 3 p.m. - Aug. 16, 2017, 9 p.m.

Var: Liseberg / Göteborg

Arrangör: Jazz Är Farligt