Ett magiskt dygn på Stora Karlsö


Följ med Dea Gotlandica under ett magiskt dygn till Stora Karlsö.

En andlig exkursion in i dig själv och ut i naturen bland grottor, hav, uråldriga lämningar och rara arter.

Ett axplock ur programmet;

Guidningar (både i öns natur och in i drömtiden..), bad, trumresa, egen meditationstid/utesittning, delningar, samvaro med sång och saga kring elden och samtal om våra vägval och jordens framtid.

Andligt utveckling sker med fördel när du vandrar längs okända strandstigar, när du möter din rädsla i skogen, följer trummans rytm vid lägerelden, när du sippar kokkaffe i regnet eller sköljer bort stressen med ett dopp i havet. När du njuter av vacker natur och starka upplevelser tillsammans med andra andliga upptäktsresande...

Arrangörernas intention; Vi önskar att du, lite off grid, ska få chansen att möta dig själv och kunna spegla dig och din väg i förhållande till naturen och moder jord. Vi vill ge dig underbara naturupplevelser i ett andligt magiskt sammanhang.

Boende;

Vi kommer att bo i den gamla fyrmästarbostaden högt uppe på ö-platån med vidunderlig utsikt över Östersjön. Härifrån utgår vi för att sedan upptäcka Karlsöns fantastiska miljöer. Lakan och städning ingår i priset.

Utrustning:

Kläder för alla väder. Ta gärna med egen trumma.

Pris: 2000 kr per person. 10 platser finns och din plats garanteras när du anmält dig till Sofia OCH betalat bokningsavgiften på 400 kronor.

Ytterligare information om program, mat och logi kommer.

Ojnareanda...

Blå Jungfrun och Stora Karlsö är två exempel på områden som räddats undan industriell förstörelse genom människors engagemang och kärlek till naturen. Idag är båda uppskattade nationalparker som lockar besökare med vild natur och unika upplevelser. Ännu pågår kampen för att rädda tex Ojnareskogen och många andra platser från förstöresle och många miljökämpar och naturälskare misströstar ibland. Men just detta engagemang för platser vi älskar och håller heliga kan också vara svaret på den vilsenhet och uppgivenhet många känner i samhället idag. Att då låta naturen komma oss till mötes och med hjälp av urgamla andliga tekniker som tex trummande, meditaion och sejd fördjupa relationen till oss själva och jorden, är metoder som vi, av egen erfarenhet, vet fungerar. Och det har dessutom gett oss mer livsglädje och högre livskvalité.

Vi tror att fördjupade relationer till vackra oförstörda platser kan vara det den moderna människan behöver för att hitta hem, till sig själv och till den vilda naturen som är förutsättningen för liv på jorden.

Om vår fantastiska värdinna, Stora Karlsö;

Här lever alla tider sida vid sida...

Stenålder: Redan för 9 000 år sedan tog sig säljägare ut till Stora Karlsö för att jaga. Många av lämningarna från stenåldern har hittats i den stora grottan Stora Förvar. I slutet av 1800-talet gjordes en utgrävning av grottan och uppåt 7 000 fynd gjordes, huvudsakligen från yngre stenåldern. Man tror att grottan har varit regelbundet använd under närmare 10 000 år. Lämningarna från grottan Stora Förvar på ön Stora Karlsö utanför Ekstakusten är bland de allra äldsta i Sverige. Dessa stenåldersmänniskor levde på att jaga, fiska och samla. Män och kvinnor bar samma vapen, fiske- och hantverksredskap.

Bronsålder: Under bronsåldern restes flera rösen på ön. På öns högsta punkt ligger Röjsu. Mitt i röset växer det som kallas Linnés ask efter Carl von Linnés resebeskrivning 1741. På öns södra sida finns bronsåldersröset Lauphargi, ett röse med en mycket välbevarad stenmur. Rösena är cirka 3 000 år gamla. Vissa kvinnogravar från 2750–2300 f Kr som hittats på huvudön innanför Stora Karlsö innehåller föremål som kan tolkas som kvinnliga shamaners ägodelar.

Järnålder: Det finns runt 70 gravar från järnåldern på Stora Karlsö. Nära Norderhamn – på öns norra sida – finns en solfjäderformad rad av svackor. Man har haft svårt att tolka dessa svackor, men en teori är att de är båtgravar.

Medeltid: Under medeltiden pågick intensiv stenbrytning och den eftertraktade, rosafärgade "karlsömarmorn" fraktades till gotländska kyrkbyggen. Än i dag kan man se tydliga spår från stenbrytningen på södra delen av ön.

Nutid: Idag är Stora Karlsö skyddat som nationalpark och stenbrytningen är ett elakt minne blott. Människor som idag besöker Stora och Lilla Karlsö gör det för att njuta av vacker natur, fåglar och blommor, avskildheten, sol och bad, känslan av orördhet och historiens vingslag.

När: July 14, 2017, 9 a.m. - July 15, 2017, 2 p.m.

Var: Stora Karlsö / Gotland

Arrangör: Vildvittra