Från Ord till Handling: Följ FN-konventionen - Förbjud Organiserad Rasism


FRÅN ORD TILL HANDLING – Förbjud organiserad rasism

Den 7-8-9 maj 1945 lämnade Nazityskland in sin villkorslösa kapitulation. Företrädarna för de olika makterna samlades den 7 maj och skrev under kapitulationen. På kvällen den 8 maj började vapenstilleståndet gälla och den 9 maj 1945 vaknade Europa för första gången till fred.

Andra världskrigets Europa såg en närmast gränslös förstörelse. Världen syntes nästan ha gått under. För många miljoner människor gjorde den också det. Vissa byar och städer fanns inte längre. Hela befolkningar var förintade. Sörre delen av Europa och andra delar av världen låg i ruiner.

Vapnen hade dock tystnat och Hitler och nazisterna var besegrade. Världen gick in i en ny tid.

De kvarvarande främsta militära och politiska nazistledarna ställdes inför en internationell tribunal ett halvår senare. De dömdes för planerande av anfallskrig, brott mot freden, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. De flesta hängdes.

Tron på och idén om universella mänskliga rättigheter formaliserades och har sedan dess utgjort själva grunden för mänskliga rättigheterna.

Konventionen om avskaffande av all rasdiskriminering (CERD) trädde i kraft i Sverige 1972. Det är en konvention som finns till för att skydda demokratin och våra mänskliga rättigheter. Sverige har lovat att följa konventionen och ta de nödvändiga steg som krävs för att rasistiska organisationer skall vara förbjudna.

Den 9 maj klockan 16.00 samlas vi på Sergels Torg för att högtidlighålla att nazismen besegrades och för att Sverige skall gå FRÅN ORD TILL HANDLING. Det är dags att vi förbjuder organiserad rasism likt andra stater - i enlighet med konventionen.

Svenska staten har över 40 år fått kritik ifrån FN om att Sverige inte gör tillräckligt för att försvara demokratin och våra mänskliga rättigheter. Vi instämmer i att Sverige behöver fullfölja sitt löfte och implementera konventionen om avskaffande av all rasdiskriminering till lag i Sverige.

Vi samlas på Sergels Torg klockan 16.00 den 9 maj för avmarsch till riksdagen och mynttorget. Mer detaljerad information kommer löpande så var noga med att hålla koll på eventet. Det uppdateras regelbundet.

Gemensamt är det dags att vi tar ställning för varandra, vår demokrati och våra mänskliga rättigheter.

När: 9 maj 2017 14:00 - 9 maj 2017 16:00

Var: Sergels torg / Stockholm

Arrangör: Flera olika