Bilden av Kvinnan & Mannen i media


Bildens betydelse i media blir alltmer avgörande när makt koncentreras och fri media kringskärs. Fortfarande är kvinnor mer objekt än subjekt i bildflödena, nu med tillägg av oönskade snoppar och hot på sociala medier.

Bilder konserverar lätt stereotyper om de mottas okritiskt - välkommen till kunskap och samtal på ABF i Stockholm.

Den 4 maj kl 19.00 - 21.00 Katasalen, 1tr Medlemmar i Gröna Kvinnor gratis, övriga 50 kr, vi bjuder på frukt

Elisabet Ubbe, fotograf, konstnär och journalist, har genom sina bilder och böcker om människan bidragit till att fler befriat sig ifrån obehag och skuld till sin egen kropp och till bilder av andras.

Linnéa Claeson, Handbollsspelar och Juriststudent, har genom att starta assholesonline visat att det går att bemöta avskyvärda beteenden och har på det sättet blivit en förebild för många unga kvinnor.

Ewa Larsson, samhällsvetare och ordförande för Gröna kvinnor, har agiterat för jämställdhet sedan hon i tonåren upptäckte marginalisering på grund av kön. Som riksdagsledamot i världens mest jämställda parlament jobbade hon politiskt för ändrad lagstiftning och som NGO för genomförande av FN:s jämställdhetskonventioner.

Siri Lundström, biolog, ekobyggare och ledamot i Gröna kvinnors styrelse har genom egna ställningstaganden kring hur hon vill föda sina barn tvingats hantera fördomar, okunskap och samhällets ilska mot att hon själv bestämde över sin kropp.

Historiskt är Kvinnor och Media en av punkterna för genomförande i FN:s ”Platform for Action” från 1995, fokus ligger på medias patriarkala konservering genom att gestalta kvinnor och män som stereotyper. Målet är att den patriarkala konserveringen av kvinnor som objekt ska upphöra, inom ramen för yttrandefriheten, säger Ewa Larsson, ordförande för Gröna kvinnor.

Gröna kvinnor är en partipolitiskt fristående unik feministisk kvinnoorganisation. Vi kopplar ihop samhällsskeenden så som mäns våld mot kvinnor och våld mot naturen, Moder Jord. Gröna kvinnor kräver nolltolerans. Jämställdhet NU!

Genom att belysa sammanhang mellan människa, samhälle och natur, stärker vi kvinnor att ta aktiv del i samhällsdebatten och ta plats i demokratiska beslutsprocesser, minst 50 procent kvinnor ska alltid medverka. Gröna kvinnor gillar kvotering!

Vi synliggör kvinnors större fattigdom i världen, det gäller också i Sverige. Visar på strukturella hinder för jämställd utveckling och vill att män gör mer som kvinnor gör.

När: 4 maj 2017 17:00 - 4 maj 2017 19:00

Var: ABF Stockholm, Sveavägen 41 / Stockholm

Arrangör: Gröna kvinnor