Rätten till våra kroppar - 1 maj - Malmö


Den 14 mars i år fattades ett beslut i EU domstolen som nu gör det möjligt för arbetsgivare att neka arbete eller avskeda kvinnor som bär slöja. I domen diskuteras det att det finns ett problem med religiösa symboler, i förhållande till neutralitetsprincipen.

Men vad är egentligen neutralt? Vad är ett neutralt plagg? Vem kan vara neutral?

Domslutet har skickat en signal om att det inte går att vara neutral om man är muslim. Detta är diskriminerande i sig.

Vi får inte tillträde till arbetsmarknaden i kombination av vårt kön och vår religiositet. I västvärlden är religionsprincipen en absolut rättighet; man ska ha rätten att antingen tillhöra en religion, liksom att inte tillhöra en. Men domslutet ger företagen företräde framför denna fundamentala rättighet.

Domslutet är en game changer, som visar att EU-domstolen påverkats av rasismen i Europa - en domstol som egentligen ska vara neutral och objektiv. Innan har vi alltid sagt att 'Ok, vi kan alltid driva frågan till domstol, för de kommer försäkra att vi får våra rättigheter'. Nu har vi förstått att så inte är fallet. Vi måste stå upp för oss själva.

Vi kommer att organisera en demonstrationen i Malmö och gå ut i tågen den 1 maj på internationella arbetardagen och uppmärksamma EU-domen som det hittills varit tyst om. Det är dags för oss ta vår plats och kräva våra rättigheter som arbetare!

Samlingsplats: Möllevångstorget kl 11.00

Arrangörer: Akademin, Nätverket "Rätten till våra kroppar", Hayat - Kvinnorörelse.

När: 1 maj 2017 09:00 - 1 maj 2017 13:00

Var: Möllevångstorget / Malmö

Arrangör: Akademin, Nätverket "Rätten till våra kroppar", Hayat - Kvinnorörelse