Norrbottnisk själ - Landskap med Mirja Palo


Allting har sin egen sång. Barrskogen, myrmarken, sjöarna och fjällen. Melodier som präglat det norrbottniska medvetandet i årtusenden. I Norrbotten, Tornedalen och Sápmi utarmas markerna alltmer och naturresurserna förvandlas till ekonomiskt kapital som sedan hamnar i storstadsregionerna. I takt med att naturen exploateras i större utsträckning förlorar vi gradvis kontakten med vilka vi var och är. Vad är det som egentligen är viktigt? Sångerna finns fortfarande och nu behöver vi dem mer än någonsin.

Du välkomnas härmed att ta del av den norrbottniska själen; vacker, brokig och tidlös vars främsta uppgift är att gestalta kopplingen människa, natur och djur samtidigt som den vill påminna oss om vår lilla plats i den stora helheten. Till ljudet av förtrollande kantelespel, experimentella loopar och sång som berör utkristalliserar sig det omgivande landskapet och dess storslagna natur; den innersta kärnan för vår norrbottniska identitet.

Med rötterna i den norrbottniska folksångstradition influerad av finno-ugriska uttryck, poesi och spoken word utforskar Mirja sin egen idé om den norrbottniska själen och ifrågasätter det något distanserade förhållandet till naturen. Materialet är nyskrivet i traditionell anda och hämtar inspiration ifrån fjällbäckar, kalla vinternätter, en puttrande båtmotor och knöliga grusvägar. När själen får fritt spelrum speglas alltifrån glädje och humor till svåra känslor som sorg, ilska och förtvivlan över vad som sker då naturen exploateras och platser försvinner.

Inträde: 100:-

Arrangörer: Kulturföreningen Ebeneser, Mirja Palo & Luleå Kommun

När: 28 mars 2017 17:00 - 28 mars 2017 18:00

Var: Skomakaregatan 23 / Luleå

Arrangör: Kulturcentrum Ebeneser