Kung Kristina Alexander


Urpremiär på Strindbergs Intima Teater 1 mars 2017

Den 100:ade uppsättningen på Strindbergs Intima teater öppnar alla portar på vid gavel och bjuder på KUNG KRISTINA ALEXANDETRS INTIMA TEATER.

Det handlar om drottningen som egentligen var kung. Det handlar om rätten till sitt eget liv. Ämnet rör sig kring uppbrott, förvandling och identitet. Intima teatern speglar en annan verklighet än den gängse. Vi bjuder på ett visuellt sceniskt verk. Vi möter Kung Kristina i Aleksa Lundbergs gestalt på scenen. Genom Elisabeth Ohlson Wallins kameralins får vi ta del av nutida transpersoners kamp och liv. Film och foto möter teater. Barock möter nutid. August Strindberg bidrar med Kristinatexter liksom Kung Kristina själv. Strindbergsteaterns scen vrider sig knarrande både med- och motsols genom tider fyllda av kamp och förtryck.

Elisabeth Ohlson Wallin är uppmärksammad svensk fotograf som slog igenom med utställningen Ecce Homo 1998 i Uppsala domkyrka. Kyrkan bombhotades och Elisabeth provocerade, precis som Kristina, påven och samtiden. Utställningen blev 1900-talets mest omdiskuterade. Den turnerade sedan i Sverige och Europa under flera år. Med Kung Kristina Alexander debuterar Elisabeth Ohlson Wallin som regissör.

Aleksa Lundberg är den första utbildade skådespelaren med transbakgrund i Sverige. Även hon har mångårig erfarenhet av homo- och transaktivism och i ett flertal uppmärksammade produktioner har hon använt sina erfarenheter. Under hösten 2016 har hon turnerat med sin egna pjäs Flytta på er – jag ska bli fri. Våren 2017 står Aleksa för första gången på Strindbergs Intima teater, gestaltandes drottningen som egentligen var kung.

Manus: Aleksa Lundberg, Elisabeth Ohlson Wallin

Regi: Elisabeth Ohlson Wallin

Skådespelare: Aleksa Lundberg

Musik: Fredrik Arsaeus Nauckhoff

Ljussättare: Jonatan Winbo

Scenografi och kostym: Ulrika van Gelder

Sömmerska: Helene Söhr

Grafisk design: Minna Wallin, Butch

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Regiassistent: Tuvalisa Rangström

Teaterchef: Ture Rangström

Producent/Press: Katharina Lind

Spelas 1 mars 2017 tom 8 april 2017

Tisdagar kl 18.00, onsdagar – fredagar kl 19.00, lördagar kl 16.00

Spelas ej 3/3.

Föreställningens längd 1,15h

När: 1 mars 2017 15:00 - 8 april 2017 16:00

Var: Strindbergs Intima Teater, Barnhusgatan 20, Norra Bantorget / Stockholm

Arrangör: Strindbergs Intima Teater