Att hitta våra mödrar - Seminarium


Vilka får vara med i berättelsen om Arvika? Performancegruppen OTALT och Kulturföreningen Kolonin bjuder in till ett seminarium om lokalhistoria, kulturarv och normkritik.

I projektet “Vi behöver hitta våra mödrar” samlar vi berättelser som aldrig fått berättas eller som glömts bort – små och stora avtryck som gjorts av kvinnor och andra marginaliserade grupper. Projektet kommer att utmynna i en performance i det offentliga rummet. Förutom att följa historiska trådar, vill vi samla samtida berättelser. Genom att skapa en ny ”lägereld”, vill vi förflytta gränserna för vad som är möjligt att inkludera i historieskrivningen.

Nu bjuder vi in kulturarvsaktörer och allmänhet till ett seminarium där vi får nya perspektiv på vårt kulturarv, och tillsammans hittar vägar för historien och samtiden in i framtiden.

PRELIMINÄRT PROGRAM:

9.00 - 9.30 Kaffe och mingel

9.30 - 10.00 Vi behöver hitta våra mödrar Presentation av projektet Helene Karlsson & Sara Falkstad, OTALT

10.00 - 11.00 Ett annat Arvika. Representanter från Såguddens museum, Rackstadmuseet, Värmlandsarkiv, Värmlands museum m fl lyfter fram arvikapersonligheter som du inte har träffat förut.

11.00 - 12.00 En motvikt till den manliga historieskrivningen. Eva Bonde, grundare till och chefredaktör för tidskriften Historiskan, berättar om sitt arbete med att låta kvinnor ta plats.

12.00 - 13.00 Lunch

13.00 - 15.00 En ny lägereld för Arvika. Workshop och samtal.

Seminariet är kostnadsfritt. Vi bjuder på fika och vegetarisk lunch.

Anmälan senast 3 februari

OTALT är en feministisk performancegrupp från Arvika. Vårt konstnärskap bygger på en kollaborativ tanke: vi vill att alla ska få både ta del och vara medskapare av konst. Av denna anledning är det offentliga rummet självklart som vår arena.

Kolonin är en fristående, politiskt och religiöst obunden förening och konstnärsdriven plattform, som verkar för ett mångsidigt konst- och kulturliv i Arvika med omnejd.

Projektet finansieras av Kulturbryggan/Konstnärsnämnden.

När: 17 februari 2017 08:00 - 17 februari 2017 14:00

Var: Kolonin, Kyrkogatan 42 / Arvika

Arrangör: OTALT