Lusten att skapa och leva - Tove Jansson på Göteborgs Konstmuseum


I februari 2017 öppnar Göteborgs konstmuseum en separatutställning med verk av Tove Jansson – en av Nordens mest folkkära konstnärer. Tove Jansson (1914-2001) var djärv i sitt liv och i sin konst, en nyfiken och fördomsfri sökare som ifrågasatte auktoriteterna och ständigt fann nya uttrycksformer.

Utställningen vidgar perspektivet till Tove Janssons färgstarka liv och arbete och presenterar hennes många karriärer som konstnär, illustratör, karikatyrtecknare, serietecknare och skapare av de världsberömda Muminfigurerna. Som bildkonstnär var hon en kolorist som beundrade Matisse och en monumentalmålare som behärskade de stora ytorna. Som tecknare hörde hon med säker och kraftfull linje till sin tids mest geniala.

I relief till den nuvarande situationen i Europa och världen framstår Tove Janssons konst och berättelser som mer aktuella än någonsin. Acceptans av mångfald och tolerans är teman som löper genom hela hennes produktion. Även om familjen är i centrum – både konstnärens egen och den fiktiva Muminsläkten – står dörren alltid öppen för dem som söker skydd eller riktning i livet. Tove Janssons konst speglar både mångfalden av mänskligheten och hennes djupa förståelse för densamma.

Välkommen till vernissage lördag 11 februari kl 11-17

Museichef Isabella Nilsson hälsar välkommen kl 14. Birgitta Ulfsson, skådespelare och regissör, invigningstalar. Enhetschef Anna Hyltze presenterar utställningen.

Kom och säg hej till Mumintrollet!

Mellan kl 14 och kl 17 finns Mumintrollet på plats i Studion under vernissagedagen. Passa på att ta en selfie med Mumin!

Utställningen är producerad av Ateneum, Finlands Nationalgalleri, med utställningsdesign och omfattande pedagogiskt program skapat av Göteborgs konstmuseum.

När: 11 februari 2017 10:00 - 21 maj 2017 15:00

Var: Götaplatsen / Göteborg

Arrangör: Göteborgs Konstmuseum