Standing Rocks vattenbeskyddare Leonard Yankton till MKC


Leonard Yankton är en av Oceti Sakowins vattenbeskyddare, Den 5 december gästar han Mångkulturellt centrum i Fittja, tillsammans med den afroamerikanska sociologen Lory Dance.

Sedan i våras har ursprungsbefolkningen Oceti Sakowin (kända under namnet Sioux, som dock är kolonialmaktens benämning) i North Dakota sökt skydda vattnet mot det planerade bygget av en oljeledning som skulle genomkorsa deras heliga marker och riskera att förgifta dricksvattnet.

När vattenbeskyddarna satte sig emot de bulldozers som sänts för att gräva i ett område som används som gravplats den 3 september i år, slogs de våldsamt ner av oljebolagets säkerhetsvakter. Bilderna som bland annat visar hundar nersmetade med demonstranternas blod, visades på sociala medier och internationella nyhetskanaler världen över. Det har gett upphov till en global mobilisering mot pipelinebygget och solidaritet med vattenbeskyddarna på Standing Rock.

Samtalet gästas även av Timimie Märak, poet, urfolksfeminist, samisk queeraktivist och gruvdriftmotståndare. Timimie står i front bland många syskon för att göra rätt för Europas enda urfolk.

Samtalet som kommer att handla om Pipelineprojektet i North Dakota och motsättningen mellan kapitalism och ursprungsbefolkningars kamp om vatten- och naturresurser och kommer att ledas av Edda Manga, PhD. i idéhistoria och forskare på Mångkulturellt centrum.

Plats: Mångkulturellt centrum, Fittja gård

Tid: Måndag 5 december kl 19.00–21.00.

När: 5 december 2016 18:00 - 5 december 2016 20:00

Var: Mångkulturellt centrum i Fittja, Värdshusvägen 7 / Stockholm

Arrangör: Mångkulturellt centrum i Fittja