Maxida Märak & Systraskap


Boka in den 4 november i kalendern. Då kommer nämligen två av de bästa akterna som går att se på livescenen i Sverige i höst. En helkväll med Maxida Märak och Systraskap i Stora Gasklockan. Biljetter släpps inom kort.

Biljettpris: 150 kr exkl serviceavgift

Åldergräns: 13 år


Det finns många lager av Maxida Märak; artist, musikproducent, skådespelare och människorättsaktivist. Endast 27 år gammal har hon redan en mångfacetterad bakgrund där hon bland annat skrivit musik och medverkat i Dramaten-föreställningen Den e vi, Martina Haags film Glada hälsningar från Missångerträsk och Sveriges Radios radioteater Dagbok från Gallok. Förra sommaren fick svenska folket lära känna hennes historia i Sommar i P1 och i höst är hon dubbelt aktuell med debut EP och huvudrollsinnehavare i SVT-serien Midnattssol (skaparna bakom Bron).

Den förenande tråden genom allt hon har tagit för sig är stoltheten över det samiska ursprunget. I hennes musikskapande blandar Maxida Märak elektroniskt med jojk och rap, där hon integrerar Sápmis och Sveriges popkulturer på ett unikt sätt.

Med EPn 1 fortsätter Maxida Märak att leverera nyskapande hiphop. Första singeln ”Äter upp dig” är rå och svettig och som gjord för dansgolvet. I ”Möts vid rondellen” tar Maxida Märak med lyssnaren till baksidan av glesbygden, småstäderna, byn och alla de glömda platserna. Till platser där okunskap inte är komiskt när det kommer till kritan, den är snarare livsfarlig.


Systraskap är en av Sveriges absolut bästa liveakter. Med pondus och stor instrumentskicklighet intar dom scenen.

Poeten och musikern Mattias Alkberg skriver: “En musikalitet och en inställning som inte går att hitta eller uppbringa i den vanliga svennebanannormen. Inte så konstigt kanske, för att finna sin plats i den kan man inte vara så här utmanade, rollupplösande och svängiga.”

Systraskaps musik är en unik blandning av elektroniska ljudbilder och akustiska instrument, och låtarna tar dig med genom ett upproriskt och otroligt peppigt ljudlandskap.

9 februari släppte Systraskap sitt kritikerrosade debutalbum, “MVIMW”. (My voice is my weapon.) Duon kombinerar på ett självklart sätt musikaliskt nyskapande och originella produktioner med hittiga melodier. Singeln ”Let’s start a revolution” är ett anthem över vår tids desperata längtan efter förändring. Den har fått otaliga människor att sjunga med och höja näven för ett medmänskligare samhälle.

Systraskap har en originalitet som är sällsynt nu för tiden. Politisk och tidlös plakatelektro. Musik som kräver förändring.

Systraskap säger: ”Vi hoppas att det vi ser början på nu, kommer att omtalas som den största antirasistiska, feministiska, socialistiska och könsanarkistiska omvälvningen i modern tid. Att det kommer bli ihågkommet som en period då hierarkierna föll. Som en helt ny period av demokrati. Av riktig demokrati. Av jämn resursfördelning världen över. Av samarbete, av hänsyn och av solidaritet. För att det är nödvändigt. MVIMW är ett direkt resultat av detta kommande uppror!”

För att verkligen förstå duons storhet ska de ses live.

Systraskap består av producenterna och musikerna Sabina Wärme & Amanda Lindgren, som även driver skivbolaget Bassonga.

När: 4 november 2016 18:00 - 4 november 2016 22:55

Var: Gasklockorna Gävle, Atlasgatan 3 / Gävle

Arrangör: Gasklockorna Gävle