Stoppa Utvisningarna | Demonstration, Västerås 29:e Oktober


Den 29:e oktober samlas vi vid Sigma torget för visa att vi kräver en human flyktingpolitik.

Den svenska staten genomför nu en rad åtgärder för att utvisa människor till döden.

De som drabbas av de nya lagarna, de som inte anses behöva skydd, är till stor del flyktingar från Afghanistan. HBTQ-flyktingar, barn, familjer och minoriteter som är förföljda i hemlandet. Afghanistan: landet som Utrikesdepartementet avråder människor från att resa till för att det är för farligt men som svenska staten inte ser några problem med att deportera människor till.

-Det handlar om papperslösa, människor som levt under jorden utan tillgång till vård eller rättssäkerhet, som nu ska uppsökas för att utvisas.

-Det handlar om barn som får sin ålder ifrågasatt, barn vars skelett ska börja mätas i den svenska statens namn.

-Det handlar om människor som har riskerat sina liv, som flytt från döden, bara för att skickas tillbaka.

Många ungdomar som äntligen fått en trygg fristad i Västerås, Skultuna, Sala eller andra kommuner runt om i Västmanland, som börjat skolan, börjat rotat sig, fått en ny famil, nya vänner och en möjlighet att skapa sig en framtid här, riskerar nu att utvisas. Barn, vars föräldrar riskerat allt för att ta familjen i trygghet, blir kvar i kriget och i flyktinglägren utan möjlighet att återförenas med sina mammor och pappor.

Sveriges nya inhumana asyllagarna skapar rädsla och otrygghet. Runt om i Sverige och i Västerås med omnejd finns det flera ensamkommande flyktingar, barn som riskerar att skickas tillbaka till krig, våld och osäkra miljöer. Vi KRÄVER att den nya asyllagen rivs upp, att EUs avtal för massutvisningar skrotas och att de flyktingar som sökt skydd i Sverige får stanna.


Afghanistan inte är säkert för utvisade flyktingar.

Vi KRÄVER att folk ska få leva och få leva i trygghet.

Därför kräver vi:

  • Att regeringen river lagens om röstades igenom i somras. Att kategorin ”övrigt skyddsbehövande” återinförs och att uppehållstillstånd på grund av synnerligen eller särskilt ömmande skäl åter igen börjar beviljas.

  • Att jakten på papperslösa stoppas

  • Att migrationsverket ser över situationen i Afghanistan och begrundar den information som gjort att UD anser att det är farligt att överhuvudtaget vistas i landet.

Det handlar om liv och död. Utvisa inte våra ungdomar! Splittra inte våra familjer!

Vi kan inte längre stå och se på när Sverige flyktingpolitik blir mer och mer inhuman för var dag som går. Vi måste agera, TILLSAMMANS!

Bakom demonstrationen finns en samling av flertal organisationer som har valt att gemensamt sätta ner foten. Med starten genom en stor demonstation i Stockholm, Göteborg och Malmö den 22 okt 2016.

När: 29 oktober 2016 11:00 - 29 oktober 2016 13:00

Var: Sigmatorget / Västerås

Arrangör: Tillsammans i Västra Västerås