Helgkurs om islamofobi


Ser du ett ökande hat, aggression och misstänksamhet i samhället gentemot muslimer?

Vill du veta mer om islamofobins rötter och nutida utspridning i Sverige?

Vill du skaffa verktyg i hur man kampanjar, opinionsbildar och skapar förändring?

Välkommen till en kostnadsfri utbildning om islamofobi och antidiskrimineringsarbete för unga mellan 16 och 30 år!

Anmälan senast 20 okt i länk nedan.

⇨ VAD?

Utbildningen består av två helgkurser. Under den första helgen (28-30 okt) kommer vi lära oss om islamofobins historia, utveckling och utspridning i Sverige. Vi kommer även att få en överblick om islamofobins juridiska, politiska och sociala dimensioner samt titta närmare på islamofobi i skolan och utbildningsväsendet, samt vikten av alliance building, att dra nytta av och samarbeta med andra antidiskrimineringsrörelser.

Under den andra helgen (11-13 nov) kommer vi fokusera på islamofobi och media samt på effektiva sätt att motarbeta islamofobi genom opinionsbildning och kreativa sociala kampanjer. Deltagarna kommer att få designa och genomföra sin egen kampanj mot islamofobi, lokalt och på nätet, som kommer att lanseras 2017.

Alla deltagare får även en plats reserverad till dem den 11 november på DO:s kunskapskonferens om diskriminering av muslimer, med möjlighet att träffa och ställa frågor till viktiga beslutsfattare.

⇨ NÄR?

Del 1: fredag 28 okt 17.00 – söndag 30 okt 17.00

Del 2: fredag 11 nov 17.30 – söndag 13 nov 17.00

Man måste vara med på båda helgerna.

Vi vill gärna också att så många som möjligt närvarar på DO-konferensen fredag 11 nov 8.00–17.00.

⇨ VAR?

Helgkurserna äger rum på Kärsögården, Ekerö - 3 minuter med buss från Brommaplan i Stockholm. Utbildningen är kostnadsfri, och logi samt mat (frukost, lunch, middag) ingår.

⇨ VARFÖR?

Vi upplever att hatet mot muslimer ökar i Sverige och i världen. Vi ser även att samhällsklimatet blir alltmer polariserat i frågan om islamofobi. Därför vill vi förse unga vuxna, framtidens ledare, med verktyg i hur man kan förstå och motarbeta denna trend. Det är dags att lyfta frågan och mobilisera en bred civilsamhällsengagemang – framförallt bland unga – om diskriminering mot muslimer och andra religiösa minoriteter.

⇨ FÖR VEM?

Unga mellan 16 och 30 år. Vi söker en blandad grupp med både muslimer och icke-muslimer då islamofobi är ett samhällsproblem som berör alla. Deltagare från hela Sverige, framförallt storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, är välkomna att söka till utbildningen. Vi täcker dina resekostnader. OBS! Det finns ett begränsat antal platser och vi kommer att genomföra en urvalsprocess efter anmälningarna har kommit in.

⇨ AV VEM?

Utbildningen är på initiativ av det interreligiösa projektet Tillsammans för Sverige på FRYSHUSET, i samarbete med Sveriges Unga Muslimer, Muslimska Fredsrörelsen - Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa och Ibn Rushd Studieförbund.

Välkommen med din intresseanmälan!

När: 28 oktober 2016 15:00 - 30 oktober 2016 16:00

Var: Kärsögården, KFUM Kärsö, Ekerö / Stockholm

Arrangör: Tillsammans för Sverige