Pensioner - en patriarkal historia?


Pensioner - en patriarkal historia?

Pensionsrättvisa bjuder in till höstens andra träff som är öppen för alla. Denna gång är det fokus på feminsitiskt pension. FI har i år släppt rapporten "Pensioner - en patriarkal historia"* och vi bjuder in Lotten Sunna, FIs representat för pensionsfrågor och från socialförsäkringsutskottet i FIs Skuggriksdagsgrupp. Vad tycker FI som säger sig vara det mest feministiska partiet om pensioner och vad har de för förslag för att ändra på pensionssystemet och fattigpensionärers situation som bland annat drabbar kvinnor hårt?

Vi bjuder även in Giovanna Iacobucci från "Patronato INCA-CGIL Svezia" som är en organisation som bland annat stödjer pensionärer som har sitt ursprung i Italien och/eller som har haft något med italien att göra och som möter många pensionärer som hamnar i kläm på grund av dagens pensionssystem. Vad tycker hon om FIs rapport och vad vill de se för förändring?

Schema:

18:00-18:20 Lotten Sunna presenterar FIs rapport

18:20-18:35 Giovanna Iacobucci presenterar Patronato INCA-CGIL Svezia och deras erfarenhet av det svenska pensionsystemet

18:35-19.00 Samtal mellan Lotten och Giovanna

19.10-20.00 Diskussion i helgrupp kring nästa steg och hur vi kan enagera oss

Kommer finnas fika. Evenemanget är kostnadsfriit!

Samtalet görs i samarbete med ABF Stockholm.


Syfte med Pensionsrättvisa:

Idag lever över 231500 personer i Sverige under EUs fattigdomsgräns, majoriteten av dessa är kvinnor. Grupper som riskerar att bli fattigpensionärer är funktionsnedsatta, utlandsfödda, dem som har haft ett låglöneyrke, enbart kunnat på svarat jobb eller utan tjänstepension, varit sjukskriven, arbetslösa eller enbart haft möjlighet att arbeta deltid. Det tycker vi är oacceptabelt. Pensionsrättvisa arbetar för jämlika pensioner, att alla ska ha rätt till en värdig pension.

Vad vill vi göra:

Genom folkbildning vill vi skapa opinion för ett rättvist pensionssystem och få verktyg för att överleva innan denna förändring är på plats.

Vilka är vi?

Pensionsrättvisa är ett initiativ startat genom Nätverket StreetGäris som tycker att pensionssystem idag är diskriminerande och vill att alla ska ha rätt till en värdig pension.

När: 24 oktober 2016 16:00 - 24 oktober 2016 18:00

Var: ABF Stockholm, Sveavägen 41 / Stockholm

Arrangör: STREETGÄRIS och Pensionsrättvisa