Vilken roll spelar Sveriges koloniala arv i vår tid?


Minnesdag för Sveriges avskaffande av den transatlantiska slavhandeln

I år är det 169 år sedan som Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln avslutades eftersom den svenska staten friköpte de sista förslavade afrikanerna på kolonin S:t Barthélemy den 9 oktober 1847.

Vilken roll spelar Sveriges koloniala arv i vår tid? Vilken plats bör afrosvensk historia ta i framtidens historieskrivning? Vilka frågor och ställningstaganden blir viktiga?

För andra året i följd uppmärksammas dagen till åminnelse av det transatlantiska slaveriets avskaffande i Sverige på Historiska museet.

Kl. 17.30 Föredrag: Evelina Crosby, en förslavad afrikan i Sverige

Ta del av historien om kvinnan Evelina Crosby som startade sitt liv som förslavad i den svenska kolonin på ön S:t Barthelemy i Karibien. Evelina flyttades under sitt liv till så skilda platser som Guyana, Tyskland, England och Honduras, alltid utifrån vad hennes ägare och sedermera arbetsgivare beslöt för henne. Efter ett långt liv gick hon ur tiden på Skeppsta gård i Gnesta. Evelinas och andra förslavade afrikaners historia är berättelser som inte hittat sin plats ännu i den officiella svenska historieskrivningen. Med Kitimbwa Sabuni, talesperson Afrosvenskarnas riksförbund

Kl. 18.30 Samtal: Vilken plats bör afrosvensk historia ta i framtidens historieskrivning?

Det finns ett motstånd till att betrakta svarthet som en del av en historisk svensk identitet. Vad beror det på och hur tar det sitt uttryck i historieböcker och på museer? Vilken roll spelar Sveriges koloniala arv i vår tid? Vilken plats bör afrosvensk historia ta i framtidens historieskrivning?

Medverkande: Syna Ouattara, forskare i socialantropologi vid Göteborgs universitet, Fanna Ndow Norrby, författare.

Moderator: Faaid Ali-Nuur, Afrosvenskarnas riksförbund

När: 7 oktober 2016 15:30 - 7 oktober 2016 17:30

Var: Narvavägen 13–17 / Stockholm

Arrangör: Historiska museet