Roma Festival 2016


För femte året i rad genomför Re:Orient och Sveriges Internationella Roma Film Festival (SIRF) en festival för att lyfta fram den romska kulturen med musik, film och debatter.

Årets festival fokuserar delvis på romerna i Tjeckien - ett land med cirka 250 000 romer, som trots att de är landets enda stora minoritet lever under svåra förhållanden. På festivalen visar vi flera av den hyllade och prisbelönta, tjeckiske regissören Petr Václavs filmer. Vi möter också journalisten Hynek Pallas som berättar om sitt arbete med den nyligen utgivna boken Oanpassbara medborgare. Konsert blir det bland annat med finsk-romska Hilja Grönfors, en unik traditionsbärare som i över tio års tid rest runt och samlat in sånger på både finska och romani.

Roma Festival 2016 äger rum på Kulturhuset Stadsteatern lördag 1 och söndag 2 oktober. Samtliga seminarier och konsertinslag har fri entré. Filmerna som visas på Klarabiografen i Kulturhuset kostar 60kr per film. Om du är Re:Orient Vän 2016 får du förstås rabatt på biljetten.

ROMA FESTIVAL 2016

PROGRAM

Lördag 1 oktober

FILM: FC Roma

Häromåret startade en ovanlig fotbollsklubb sin karriär på den lägsta nivån i tjeckiska ligan. Klubben hette TJ Junior Roma och bestod huvudsakligen av romska spelare. Svårigheter uppstod nästan genast då flera andra lag i ligan vägrade att ställa upp mot sina romska motståndare. På så vis kunde laget ta hem seger efter seger. Med humor och ömhet porträtteras fotbollsklubben som knappt fick spela, men ändå nästan vann ligan.

Regi: Rozálie Kohoutová och Tomáš Bojar 2016.

Textad på engelska.

Plats: Klarabiografen/ Kulturhuset Stadsteatern

Tid: Lördag 1 oktober, kl 13.00

Biljettlänk:http://bit.ly/2canbXm

Biljettpris: 60 kr/30 kr Re:Orient Vän 2016

SAMTAL: Romer i Östeuropa

Med den idag växande Antiziganismen ökar behovet av att förstå de forna östeuropeiska länderna utifrån dess historia. Hur skiljer sig de olika länderna åt i relation till Porajmos/Sa o Mudaripe – Förintelsen på romer under andra världskriget? Hur har de bearbetat detta? Ett samtal mellan Hynek Pallas (författare och journalist) och Mikael Olsson Al Safandi (journalist), som sträcker sig över flera europeiska länder, men med ett särskilt fokus på Tjeckien.

Plats: Foajé 3/Kulturhuset Stadsteatern

Tid: Lördag 1 oktober, kl 14.30. Fri entré

MUSIK: Miritza

Finsk-romska Miritza Lundberg är klassiskt utbildad violinist vid Sibelius-Akademin. Här framträder hon med en klassisk, romsk repertoar tillsammans med pianisten Kemal Achouvbeka.

Plats: Foajé 3/Kulturhuset Stadsteatern

Tid: Lördag 1 oktober, kl 15.30. Fri entré

SAMTAL: Fattigdom och överlevnad – en personlig berättelse

Man beräknar att det finns cirka 5000 romer från Rumänien och Bulgarien i Sverige just nu. Varför kommer de hit? Ska man ge dem pengar? Verkar de i kriminella ligor? Bakom spekulationer, förstasidor och politiska utspel finns människor som sällan, om någonsin, får göra sina röster hörda.

Hösten 2014 träffade journalisten Erika Oldberg den då 25-åriga Gina Ionescu från Rumänien, en romsk kvinna som försörjer sig genom att tigga på Sveriges gator. Hennes vardag är fylld av oro och längtan efter de tre sönerna hemma i Rumänien. Gina bodde i tältlägret Sorgenfri i Malmö och blev genom sin frispråkighet och formuleringsförmåga en frontfigur för lägrets invånare. Möt dem båda i ett samtal om att som ung, romsk kvinna överleva mot alla odds.

Plats: Foajé 3/Kulturhuset Stadsteatern

Tid: Lördag 1 oktober, kl 16.15. Fri entré

FILM: Cigán

Cigán är historien om Adam – en pojke som efter pappans död, försöker återvända till sin romska kåkstad i östra Slovakien. Han möter rasistiska, sociala och kulturella fördomar och hamnar i konflikt med de oskrivna lagarna i sitt eget samhälle. Omständigheterna vänder sig emot honom och hans situation blir allt mer tragisk. Berättelsen är mitt i all sin tröstlöshet full av bisarra inslag och en surrealistisk humor, som så ofta kännetecknar centraleuropeisk film.

Regi: Martin Šulík 2011.

Textad på engelska.

Plats: Klarabiografen/Kulturhuset Stadsteatern

Tid: Lördag 1 oktober, kl 17.30

Biljettpris: 60 kr/30 kr Re:Orient Vän 2016

Söndag 2 oktober

FILM: Romale

Dokumentärfilm om hur tre ungdomar som bor i en mycket förorenad gruvort drömmer om att lämna gruppens spiral av fattigdom, fängelse och död. Marian och Roman kämpar båda för att försörja sina stora familjer i en miljö med föroreningar, kriminalitet och arbetslöshet. Marian, som åkt in och ut ur fängelse, längtar efter att ändra på sitt levnadssätt och tillsammans med Roman skapa ett romskt musikband. Margreta är en 14-årig flicka, vars blygsamma dröm är att gå ut skolan och bli servitris, men som utmanas av sin fattigdom. Romale är ett skarpt dokument av verkligheten och ett poetiskt rop för jämlikhet för det romska folket.

Regi: Yoram Porath 2008.

Textad på engelska.

Plats: Klarabiografen/Kulturhuset Stadsteatern

Tid: Söndag 2 oktober, kl 13.00

Biljettpris: 60 kr/30 kr Re:Orient Vän 2016

SAMTAL: Romer inom EU

Romerna är Europas mest utsatta minoritet, med en lång historia av förtryck och diskriminering. I flera av Europas länder växer åter en högerpopulism fram med en våg av angrepp och rasism. Vad görs inom EU för att bryta denna historia? Vilka är de viktiga frågorna för att skapa förändring för och med Europas romer? Hör här de två svenska EU-parlamentarikerna Soraya Post (Fi) och Bodil Valero (Mp) som aktivt driver dessa frågor inom EU.

Plats: Foajé 3/Kulturhuset Stadsteatern

Tid: Söndag 2 oktober, kl 14.30. Fri entré

MUSIK: Hilja Grönfors

Den romska sångerskan Hilja Grönfors från Lahtis i Finland är en unik traditionsbärare och samlare av det romska sångarvet. Under lång tid har hon rest runt och samlat in 100-tals sånger, som hon nu har på sin repertoar som framförs på både finska och romani. En sångskatt som annars kunde gått förlorad. Sångerna speglar det dagliga livets vedermödor och utanförskap, såväl som glädjen, kärleken och gemenskapen hos ett folk som påtvingats ett kringflackande liv. Med sig har hon Kiureli Sammallahti på dragspel och Valtteri Bruun på gitarr

Plats: Foajé 3/Kulturhuset Stadsteatern

Tid: Söndag 2 oktober, kl 16.00. Fri entré

FILM: Marian

Med brutal realism dokumenterar Petr Václav vad institutionaliserad diskriminering gör med ett barn. Marian rycks från sin familj i det forna Tjeckoslovakien och stämplas som efterbliven på grund av ”ärftliga defekter inneboende i sin ras”. Regissörens porträtt av Marians uppväxt på olika institutioner är en smärtsam elegi, där han ändå lyckas bryta fram en märklig, kraftfull skönhet.

Regi: Petr Václav 1996.

Textad på engelska.

Plats: Klarabiografen/Kulturhuset Stadsteatern

Tid: Söndag 2 oktober, kl 17.30

Biljettpris: 60 kr/30 kr Re:Orient Vän 2016

FILM: The Way Out

2012 återvände regissören Petr Václav till personerna han träffat i samband med filmen Marian (se ovan) och ett nytt filmmanus började växa fram. Vid denna tid är landet fritt och modernt, men kapitalismen har breddat gapet mellan rika och fattiga. Romerna blev de första som förlorade sina arbeten, blev skuldsatta och förlorade sina hem för att bo i nya getton. Den prisbelönta fransk-tjeckiska filmen The Way Out visades för första gången på filmfestivalen i Cannes 2014 och har därefter vunnit ett flertal priser. Filmen berättar historien om en ung, romsk kvinna som försöker leva ett så normalt liv som möjligt, men måste föra ett ständigt krig mot fördomar och den egna gruppens normer och sociala strukturer. Huvudrollen spelas av karismatiska Klaudia Dudová.

Regi: Petr Václav. 2014.

Textad på engelska.

Plats: Klarabiografen/Kulturhuset Stadsteatern

Tid: Söndag 2 oktober, kl 19.30

Biljettpris: 60 kr/30 kr Re:Orient Vän 2016

I över 500 år har romer levt i Sverige; år som för många präglats av diskriminering och förföljelse. Re:Orient och SIRF har med en årligen återkommande festival velat skapa ett tillfälle där vi lyfter fram den romska kulturen med musik, film och debatter - för att medvetandegöra och fördjupa.

Festivalen genomförs av Re:Orient och SIRF i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern. Med stöd av Stockholms stad och Tjeckiska Kulturcentret.

När: 1 oktober 2016 11:00 - 2 oktober 2016 19:00

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg / Stockholm

Arrangör: Re:Orient och Klarabiografen