Lávvuodahka i Lycksele


LÖRDAG / LÁVVUODAHKA

För femte året i rad arrangerar vi i Liksjuon Sámien Siäbrrie en samisk festivalvecka, och i år är det fjärde gången som det byggs upp ett samiskt viste på Kyrkstugornas Backe bakom MB, och under lördagen kommer detta samiska viste att, precis som vanligt, sjuda av aktiviteter.

Vi ser fram emot att få välkomna er till vår marknadsplats, där vi bland annat kommer att ha renar i gärde, samt sälja samisk mat, och slöjd.

Kl. 10-16.30: Marknadsområdet är öppet.

Kl: 10-16: Jon-Krista Jonsson har med sig renar till vårt gärde, och det finns chans att både klappa och mata renarna under dagen. Barn och vuxna är välkomna. Under dagen håller vi även en frågesportstävling om renar, där det finns chans att vinna ett fint pris.

Kl. 10-16 Sameslöjdstiftelsen finns på plats och informerar om sitt arbete med samisk slöjd och kvalitetsmärkning. På plats finns Sameslöjdstiftelsens visnings-rajd, en ”festivalvariant” av barnens rajd, som visades för kommunens lågstadieskolor i fjol, och som var mycket uppskattad av såväl barn som vuxna.

Kl. 10-16 - Den samiska språkkampanjen Sámásth Mujna 2 finns på plats och berättar för dig varför de samiska språken är coola, roliga att lära sig och en stor del av våra liv som samer.

Kl. 11-13.00 - Workshop med Natalie Carrion - pröva på att sjunga med Natalie!

Kl. 11-14.00 - Workshop med Nikolaus Wuolab Wollberg - kom och baka gaahkoeh med Nikolaus!

Kl. 11.00-14.00 - Workshop med Johan Sandberg McGuinne - Kom och pröva på bandvävning med Johan!

Kl 12.00: Samisk barnboksläsning på Lycksele Bibliotek på syd- och nordsamiska.

Kl. 13.00: Konsert med Jörgen Stenberg och Natalie Carrion.

Jörgen Stenberg är en av de främsta jojkarna i hela Sápmi, och kan med rätta beskrivas som en levande kulturskatt. Hans känsla för den umesamiska jojken, och hans brinnande passion för att föra vidare sitt områdes tradition har fört honom från scener i Sverige till Seychellerna, och för två år sedan vann han Sápmis motsvarighet till Melodifestivalen.

Natalie Carrion är en ung up-and-coming samisk artist bosatt i Umeå som bland annat spelat på festivaler i Norge, medverkat i olika bands musikvideos och tagit sig vidare till Idols slutaudition 2015.

Kl. 14.00: Lassokastning för barn. Kom om tävla, första-priset är ett presentkort om 500 kronor!

Kl. 15.00: Kvalificering för Lassokastningstävlingen där förstapriset är 4000 kronor kontant! Nya tävlande kan kvala in till finalen, som kommer att hållas 16.30.

15.45: Lassokastningsfinal i Länscupen, med fina priser. Första priset är 4000 kronor kontant!

Under dagen arrangeras en nätverksträff mellan Sameföreningar i länet. Såhkie Sameförening sponsrar årets träff i Lycksele.

När: 1 oktober 2016 09:00 - 2 oktober 2016 15:00

Var: Kyrkstugornas Backe och Lycksele bibliotek / Lycksele

Arrangör: Liksjuon Biejvieh - Fahkoeh