Anja Carr, ‘Hoof tap on the shoulder’ @Candyland


Candyland startar säsongen med en utställning av den norska konstnären Anja Carr. Hon är med på vernissagen och DJ Joa spelar ambient techno.

Genom handgjorda kostymer, kroppsliga material och ambivalenta handlingar tar Oslobaserade Anja Carr tag i figurer från barn-TV: Amerikanska Ninja Turtles, norska Blekkulf och svenska Pippi Långstrump (se bild) transformeras i teatrala och intima rum.

Titeln på utställningen hänvisar till ”broniekulturen” som har uppstått på Internet under de senaste åren: huvudsakligen vuxna män som är fans av den antropomorfa flickserien My Little Pony. Dessa ponnyer i olika pastellfärger är genomgående i Carrs arbete, där hon utforskar samhällets sårbara skiljelinje mellan såväl kön som barn- och vuxenvärld, utöver ”abjektet” som faller utanför definitionen av subjekt och objekt.

Baserat på live-performance skapas video, skulptur, installation, eller som i denna utställning: stora fotografier, beskrivet såhär av konstkritiker Christine Antaya, 2016: ”Fotografierna i serien ”Moments (Act 1–13)” är mer än bara dokument från live-event. De har bildmässiga kvaliteter som ger dem narrativ potential och gör dem intressanta utöver leken med det bekanta och godartade kontra det groteska. (...) Med fulländad fingertoppskänsla undersöker Carr fritt frågor kring kroppen, äckel och det infantila kontra vuxenidentitet, allt med en skicklig, godisfärgad estetik.”

Carr deltar just nu i grupputställningen ”When Will I Be Little Again?” med konstnärer som Pawel Althamer, Guy Ben-Ner, Christian Boltanski och Tony Oursler på Tadeusz Kantor Museet i Kraków och är intervjuad i den senaste utgåvan av den internationella konsttidskriften Elephant. Tidigare performance och separatutställningar inkluderar NOoSPHERE (New York), Miami Performance International Festival '15 (Miami), Le Générateur (Paris), the Agency gallery (London), POPPOSITIONS Art Fair (Bryssel) med NoPlace (Oslo) och Trøndelag Centre for Contemporary Art (Trondheim).

Anja Carr är inbjuden av Malou Bergman, malou[a]candyland.se

När: 26 augusti 2016 15:00 - 26 augusti 2016 20:00

Var: Candyland, Gotlandsgatan 76 / Stockholm

Arrangör: Candyland