Cooper & Gorfer INTERRUPTIONS Friktioner


En fotografisk utställning med porträtt av kvinnor i Sápmi, om deras berättelser, drömmar och arv av Cooper & Gorfer.

I samarbete med Konstmuseet I Norr har konstnärsduon Cooper & Gorfer inom en samtida kontext utforskat avbrutna tidslinjer genom en stark och konfronterande porträttserie där kvinnor i den samiska kulturen* står i fokus.

Under en vinterkylig resa i svenska Sápmis norra delar samarbetade Cooper & Gorfer med samiska kvinnor med varierande bakgrund för att iscensätta och skildra deras berättelser. Istället för att objektivt och direkt återge det insamlade underlaget omvandlar Cooper & Gorfer sina intryck till en målerisk bild som åskådliggör reflektionerna och budskapen som framträder under de genomförda intervjuerna. Lager på lager av symbolism och berättelser förskjuter fotografiets ursprungliga realism. Bilderna bryts upp i delar för att omformulerade åter sammanfogas till en gåtfull, fragmenterad och dramatiserad helhet. Genom ett komplext utformat psykologiskt filter av utsatthet, drömmar och känslor förvrängs den iakttagbara verkligheten. Många av porträtten är tagna bakom ett lager av glas som utgör ett fysiskt och permanent lager av påverkan och avbrott. Detta lager återstår inaktivt, till störst del osynligt för att sedan plötsligt uppenbaras, ett lager som döljer eller skyddar delar av de porträtterade kvinnorna.

"Utställningens tema friktioner berör varje del av projektet. Från kulturella och politiska handlingar som inkräktat på och format den samiska kulturen, till de porträtterade kvinnornas personliga upplevelser. En mors vårdnadstvist om sin dotter, en ung flickas kamp mot cancer eller en åldrande samisk kvinnas minnen av diskriminering. Projektet söker som helhet att skildra sambanden mellan personliga upplevelser och de politiska och kulturella friktioner som än idag påverkar den samiska identiteten."

/Sarah Cooper & Nina Gorfer

Invigning lördag 20 augusti kl 17.00 i Kiruna Stadshus

Spelning med Sofia Jannok

Därefter öppet måndag 22 augusti – fredag 30 september

Vardagar kl 8 - 17 & lördagar kl 12 – 15

Guidade visningar lördagar kl 13

FÁBMO – föreläsningserie & lunch tisdagar 11.30 – 12.30

Cooper & Gorfer består av konstnärerna Sarah Cooper (USA, 1974) and Nina Gorfer (Austria 1979). Cooper & Gorfer, vars samarbete startade 2006, lever och arbetar i Göteborg och Berlin. Deras arbete innefattar tydliga referenser till konsthistoria, myter och kulturarv. Cooper & Gorfers verk har visats i flera soloutställningar vid Hasselblads Center i Göteborg, Kulturhuset i Stockholm, Museum Angewandte Kunst i Frankfurt, CODA Museum of Contemporary Art i Apeldoorn, The National Museum of Photography i Köpenhamn och The DDC, 798 Art District i Peking som några exempel. Cooper och Gorfer har också publiserat böckerna SEEK Volume 01, Iceland, My Quiet of Gold, The Weather Diaries och nu Interruptions. (Gestalten Verlag)

När: 22 augusti 2016 06:00 - 30 september 2016 15:00

Var: Kiruna Stadshus / Kiruna / Girona

Arrangör: KONSTMUSEET I NORR