Meret Oppenheim – Beyond the Fur Cup


2 juli – 25 september 2016

Mjellby Konstmuseum är stolta över att sommaren 2016 kunna presentera en stor retrospektiv utställning med ett av surrealismens viktigaste konstnärskap, Meret Oppenheim (1913‑1985).

Meret Oppenheim är mest känd som konstnären bakom de ikoniska surrealistverken Object (en pälsklädd tekopp med fat och sked) och Ma gouvernante (ett par skor ihoplindade likt en kyckling på ett uppläggningsfat) båda från 1936. Det är konstverk som många konstentusiaster idag köar lång tid för att få se på MoMA i New York respektive Moderna Museet i Stockholm, men som också kommit att skymma Oppenheims övriga produktion. Under nästan hela sitt liv kämpade Oppenheim bort från denna ensidiga bild av hennes konstnärskap, genom att medvetet röra sig fritt mellan en mängd stilistiska riktningar och uttrycksformer.

Mjellby Konstmuseums utställning Meret Oppenheim – Beyond the Fur Cup presenterar ca 150 verk fördelat på tre avdelningar. Där synliggörs hennes konstnärliga mångfald i så olika tekniker som fotografi, måleri, teckning, objekt, möbler, smycke- och kläddesign, poesi samt film.

En frisinnad rebell

Den tysk-schweiziska Meret Oppenheim reser som 18-åring till Paris där hon tas upp i den surrealistiska kretsen. Med sin frisinnade, rebelliska personlighet och sitt unga, vackra men androgyna yttre, blir hon en eftertraktad modell åt sina manliga kolleger. Samtidigt utvecklar hon sitt egna konstnärskap och inom kort omtalas hon som en av de ledande, mest frisinnade och respekterade konstnärerna inom rörelsen.

Oppenheim tar ofta sin utgångspunkt i Carl Gustav Jungs teorier och inte Sigmund Freuds, vilket var vanligare bland surrealisterna. Redan som 14-åring hade hon själv konsulterat Jung och var väl förtrogen med hans djuppsykologiska analysmetoder och betydelsen av drömtydning. Utvecklingen av självet och individuationsprocessen liksom kropp och genus är påtagliga ämnen i Oppenheims mångfacetterade bildvärld. Kliv in i Oppenheims pälsvärld och utmana gränsen mellan verklighet och fantasi

Både barn och trädgårdsentusiaster får extra anledning att besöka Mjellby Konstmuseum i sommar. Meret Oppenheim – Beyond the Fur Cup, förlängs till kupolrummet som byggts om för de mindre och utomhus till innergården som transformerats till Merets trädgård, formgiven av trädgårdskonstnären Peter E Bengtsson och Margareta Ek.

Utställningen är producerad i samverkan med Öregaard Museum, där den kommer visas hösten 2016.

Meret Oppenheim - Beyond the Fur Cup genomförs med stöd av Region Halland för att utveckla Mjellby Konstmuseums profilering mot surrealism.

Visningar

Utställningen visas varje dag 2 juli-14 augusti kl. 14.00.

Öppettider

Dagligen klockan 12.00–17.00

2 juli-14 augusti dagligen klockan 11.00-17.00

Entréavgifter

Vuxen: 80 kr

Student: 60 kr

Pensionär: 60 kr

Barn och ungdom under 20 år: fri entré

Medlemmar i Mjellby Konstmusei vänner: fri entré

När: 2 juli 2016 10:00 - 25 september 2016 15:00

Var: Mjellby Konstmuseum ligger strax utanför Halmstad. / Halmstad

Arrangör: Mjellby Konstmuseum