The Feminist Historiography Seminar and performance


The Feminist Historiography Seminar and performance

Datum: måndag 13 juni 2016

Tid: 14:00 - 18:00

Plats: Konstnärsnämnden

Adress: Maria skolgata 83, Stockholm

OBS! Begränsat antal platser, OSA till: info@iaspis.se

”Vad som inte finns är en bild av de olika former av personlig kvinnlighet som fångades upp av rörelsen och stödde den, en bild, inte av programmen, organisationerna, arbetet och resultaten, utan snarare av den karakteristiska vitala impulsen som allt uppstod ur…” Ute Gerhard

The Feminist Historiography-programmet baseras på ett pågående forskningsprojekt av Azadeh Fatehrad vid Royal College of Art i London. I sitt projekt för Fatehrad samman olika metoder, däribland att analysera arkiverade stillbilder och rörliga bilder, göra fältarbete och genomföra offentliga program med filmvisningar, seminarier och workshoppar, för att fördjupa och vidareutveckla sin forskning. The Feminist Historiography-programmet reflekterar över tre faktorer, såsom den feministiska rörelsen i vardagen, vikten av gemenskapens praxis i detta sammanhang och även användningen av arkivfotografier i formuleringen av den feministiska historien. Programmet består av ett seminarium, en performance och en filmvisning.

Mer specifikt fokuserar The Feminist Historiography-programmet på en ny fas i Fatehrads forskning genom att undersöka olika uppfattningar av det politiska såväl som det personliga; kvinnors personliga relationer till andra, hur de ser på sig själva, deras sociala och intellektuella nätverk och kulturen kring den feministiska rörelsen. Seminariet utforskar ovanstående sammanhang genom att titta på Sisters of Jam-projektet Kate Millett’s Farm, som reflekterar över gemenskapens praxis, Athena Farrokhzads dikt om hemmets politik och Petra Bauers projekt som undersöker representationens politik genom arkivfotografier. Seminariet avslutas med en performance av Azadeh Fatehrad.

The Feminist Historiography-programmet syftar till att föra samman dessa olika perspektiv för att skapa en sorts tankekarta, som kan fungera som en plattform där fortsatt diskussion kan äga rum. Seminariet och performance äger rum på Iaspisprogrammet och filmvisningen på Index: The Swedish Contemporary Art Foundation. Vänligen se nedan för detaljerad information:

• The Feminist Historiography Seminarium och performance

Måndag 13 juni, 2016, 14: 00–18:00

Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, Stockholm

• The Feminist Historiography Filmvisning

Onsdag 15 juni, 2016, 19:00

Adress: Index: The Swedish Contemporary Art Foundation, Kungsbro Strand 19, Stockholm

När: 13 juni 2016 12:00 - 13 juni 2016 14:00

Var: Iaspis Konstnärsnämnden, Maria Skolgata 83 / Stockholm

Arrangör: Iaspis Konstnärsnämnden